--

KiPan kapteeni teki mitä kapteenin pitääkin 2 palon tilanteessa tehdä: tasoitusjuoksu ja voittojuoksu! II Derby JoMa-KiPa 0-1 (4-4, 4-5)

KiPa juhlii tasoituksen ja voittojuoksun lyönyttä Lassi Vasaraista

Katso kuvat Pohjois-Karjalan II Derbyn tapahtumista

Huima reilun kahden tunnin ja kolmen vartin jännitysnäytelmä Mehtimäen kauden ennätysyleisön, 3137 katsojan edessä huipentui toisen jakson viimeiseen vuoropariin. Siinä varmistui KiPan ja JoMan keskinäisten kohtaamisten runkosarjan sarjapisteet puhtaasti 5-0 KiPalle! Tosin Ruudun haastattelussa Lassi totesi hymyssä suin, että hieman harmittaa tuo ekan jakson JoMan nousu, kuutta pistettä tavoiteltiin!

JoMan superpesislukkarina debytoi 18-vuotias Ukko Schroderus eikä Ville Väliaho ollut edes jokerina vaan kakkospelinjohtajana. Vuotta nuorempi, 17-vuotias Elmeri Lonkainen pelasi kolmosvahtina Kasperi Hämäläisen tilalla.

JoMa sai viimeisen vuoroparin alkavalla peräti viisi kolmostilannetta ja siirtyi Mehtimäen katsomon enemmistön riemuitessa 1-3 tappioasemasta 4-3 johtoon. Ensin Juho Toivolan kumuralla 2-3, vuoroparin viimeisen lyöjän Henri Litmasen näpyllä 3-3 ja Justus Niemeläisen kolmospuolen välilyönnillä 4-3.

KiPan tasoittavalla oli jo yksi risti taululla kun toiseksi viimeisenä lyöjänä Jiri Pippola pääsi purkamaan ajolähtöä, josta Anttoni Jaksobsson paloi kotiin eikä takavaihtoakaan saatu. Mutta viimeisellä Jiri pisti kylmästi pallon väliin ja kahden palon ajot viimeiselle lyöjälle Lassi Vasaraiselle. Ensimmäisellä kova veto kakkosrajaan ja JoMan katsomo jo hurrasi Samu-Kalle Varosen paloa. Mutta polttoheitto oli huono ja lukkari Ukko Schroderuksen jalka oli irti kotipesästä ja riemu 4-4 tasoituksesta siirtyi KiPan kaarelle.

JoMan katsomo luuli jo ottelun päättyneen isäntien voittoon, mutta lukkari Ukko Schroderus oli irti koitpesästä. Lassi Vasarainen tuulettaa Samu-Kalle Varosen tuomaan 4-4 tasoitusjuoksua.

Samalla takapesät täyteen ja Lassi Vasarainen löi toisella lyönnillään pallon vastustamattomasti väliin kakkoskoppari Niemeläisen eteen ja ensimmäisen jakson sankari Samu Vainikainen toi KiPan voittojuoksun 4-5.

Lehdistötilaisuudessa purkautui ensin ykköspalkittujen tunteet. KiPan ykkösjakson sankarilla 1+2 juoksun arvoisella kunnarillaan ja toisen jakson voittojuoksun tuojalla Samu Vainikaisella (1+2 lyötyä, 3 tuotua /7/ KL) oli mahtava fiilis:

– Oli hieno pesisilta, otehan vaihteli läpi koko pelin. Ekalla jaksolla meillä oli toisessa vuoroparissa paikka ottaa, mutta ei ollut meistä ottajaksi ja JoMa hivutti siitä tasurin ja toisella jaksolla meiltä hieno nousu. Oli erittäin hienoa ja mahtava fiilis pelata tämän yleisön edessä.

JoMan ykköspalkitulla Konsta Kettusella (3 tuotua, 8/10 KL) oli lyhyt kommentti:

– Harvoin saa tällaisia kicksejä normi runkosarjaottelussa. Vituttaa tällä hetkellä, ei muuta sanottavaa.

KiPan pelinjohtaja Sami Eko Partanen pyöritteli vaihtelevia tuntojaan:

– Vaihteleva tasainen peli. Kääntyi nyt sitten meille, hetken näytti jo siltä että ne pomput kääntyy kotijoukkueen puolelle tuossa viimeisessä vuorossa kun meistä ei ollut lähtemään karkumatkalle kuten ensimmäisellä jaksolla. Saatiin siinä yksi hyvä sisävuoro ja oli ulkopelin voitto kun kestettiin sitten jakson lopulta. Vaihtelevat oli tilanteet toisella jaksolla, näytti viimeisessä vuorossakin että tulee juoksu ja tulikin palo, pallo väliin ja ei liikuta ja sitten lopuksi juoksu. Nyt ne pienet marginaalit oli meidän puolella. Yltiötasapäinen matsi eikä voi väheksyä voiton arvoa, oli se 1-0 tai jotain muuta.

JoMan pelinjohtaja Mikko Huotarilla oli tyhjä olo voiton lipsuttua käsistä:

– Olo on tyhjä, kakkossija tämmöisessä illassa, nolla pistettä ja tappio. Positiivinen puoli että me jäätiin molemmilla jaksoilla takaa-ajajiksi ja meidän peli kesti ja tultiin molemmissa jaksoissa tasoihin ja toisella johtoonkin. Ja lopputulos on sitten käytännössä nolla, puhui Huotari totisena. Hienossa urheiluillassa valitettavasti toisen kohtalona on kokea tappio, toisen voitto.

Ensimmäinen jakso
Hutunkeiton voitti KiPa ja aloitti sisällä. Ensimmäisen alkavalla KiPa ei päässyt edes kakkospesälle ja toasittavalla JoMan viimeinen lyöjä Ukko Schroderus ei onnitunut kotiutusyrityksessään.

KiPa meni toisen alkavalla sisävuorolla hienosti 0-4 johtoon. Vaihtajajokeri Samu Vainikainen löi ykkös-kakkostilanteessa ensin kovaa kakkospesälle ja Niko Korhonen sai vaivoin katkaistua rystypuolelta läpilyönnin. Viimeisellä kolmosjatkeelta läpi 1+2 juoksun arvoisesti ja kunnarin edellä kotiin Samu-Kalle Vasarainen sekä Lassi Vasarainen. Konsta Piironen ei syöksyllään ehtinyt lyöntiä katkaisemaan ja kunnari olisi jäänyt tulematta, ellei Piironen olisi taka-aidalla ennen heittoaan pudottanut kerran palloa.

Samu Vainikainen kuudella tehopisteellään (1+2 lyötyä, 3 tuotua ja 7/7 kärkilyöntiä) KiPan ykköspalkittu ja kunnarilyönti lähteen
JoMan kolmoskoppari Konsta Piironen ei ehdi Samun läpilyöntiä katkaisemaan
Samu Vainikainen tuulettaa 1+2 juoksun arvoista kunnariaan

Kasperi Kaksonen meni Samun taakse ykköselle ja Juho Keinänen löi pallon väliin kakkospuolelle, jolloin Samu Vainikainen toi tuplajuoksulla jo 0-4 KiPalle.

Juho Keinäsen välilyönnillä Samu Vainikaiselle tuplajuoksu ja KiPalle 0-4 johto

JoMa kavensi toisen tasoittavalla yhteensä neljä juoksua lyöneen Juho Toivolan saumalyönnillä 1-4 Konsta Piirosen tuomana.  Joosua Rättö iski kolmannessa vuoroparissa viimeisellään Kaksosen räpylän vierestä kolmossaumasta pallon väliin ja taululle 2-4 Niko Korhosen tuomana.

KiPa ei lisäjuoksua enää tehnyt, vaikka Aku Kettunen pomputti kaksi pesäväliä kärkeä kolmoselle ja Vasarainen sekä Pippola testasivat ajolähdöstä JoMan etukenttää näpyillään. Varosen kierteisellä näpyllä Tirkkosen loistohaku ja schroderuksen venytys estivät KiPan jo selvältä näyttäneen juoksun. Pippolan ykkösrajanäpy oli muuten hyvä, mutta pomppasi Lehikoisen räpylään.

Viimeisen tasoittavalla JoMan Niko Korhonen löi kovaa kakkossaumaan ja Konsta Kettunen toi 3-4. JoMa rakensi palottomat ajot joista Juho Toivolan kumuralla Konsta Piironen toi tasoituksen 4-4. Kolmosvaihdosta ensimäinen palo ja kopilla pesät tyhjäksi. JoMan pitkän sisävuoron toisella lyöntikierroksella KiPa nappasi vielä kärkipalot kakkoselta kummastakin Konstasta.

Kasperi Kaksonen valmiina ja Konsta Piirosesta kolmas palo kakkospesälle 1. jakson lopussa

Ensimmäisen jakson jälkeen yksi sarjapiste menossa Liitolle kun juoksut menivät tasan 4-4. Kolmostilanteet tasan 9-9 ja kärkilyönnit JoMalle 20-14 (56 %-50 %).

Toisella jaksolla
JoMa aloitti sisällä saaden kaksi ajolähtöä. Juho Keinänen torjui Toivolan keskipompun ja Otto Kauppinen Rätön kovan kakkosrajavedon.

Tasoittavalla KiPa rakensi kärjestään palottomat ajot Varoselle, jonka ylitysnäpyn JoMa haki kopiksi, palo kotiin ja kolmospesälle. Kasperi Kaksonen meni pystärillään kakkoskärjestä ykköselle ja Joona Mäkelän lyöntivuorolla väärän syötön jälkeen lukkarin heitto karkeasti yli kakkospesän. Kasperi toi harhaheiton turvin 0-1 ja Joona samalla kolmoselle.

Lukkarin ylikorkean väärän syötön jälkeen harhaheitto yli Niko Korhosen ja Kasperi Kaksonen tuo 0-1

Etupesät kopeilla tyhjinä kun toiseksi viimisenä lyöjänä Jiri Pippola iski kakkossaumaan ja kun Niemeläisen heitto meni vähän vinoon, toi Joona Mäkelä KiPalle jo 0-2 johdon.

Joona Mäkelä törmää Niemeläisen vinoon hennyttä heittoa tavoitelleen Ukko Schroderuksen jalkaan, mutta KiPan johto 0-2 Jiri Pippolan lyönnillä

Toisen alkavalla JoMan Juho Toivola kotiutti kumurallaan Konsta Kettusen kaventaen 1-2. Rättö vaihtoi vielä kärjen kolmoselle, mutta kaksi laitonta lyönti ja Rätöstä kolmas palo.

Tasoittavalla KiPa sai kärjen Kauppisen kolmoselle, mutta Varosen nostonäpy nousi liikaa tuloksena haavat kotiin ja kakkospesälle. Kakkoskärjestä Pippola sai näpytettyä Keinäsen kolmoselle, mutta kova veto jäi etumies Lehikoiselle.

Kolmannen alkavalla JoMa sai viimeiselle lyöjälleen kahden palon ajot, mutta Rätön kakkosrajakova Kauppiselle ja risti kotiin.

Tasoittavalla KiPa laittoi yllätysmerkin Kettuselle takatilanteessa, mutta kakkosrajanäpystä selvä palo kotiin. Pesät täyteen, Jiri Pippola löi pallon väliin kolmospuolelle ja Anttoni Jakobsson toi 1-3. Illan komein ulkopelisuoritus nähtiin kun Vasaraisen kierteiseen ykkösrajanäpyyn syöksyi Joni Lehikoinen, joka pystyi vielä vaikeasta asennosta polttamaan Kettusen kotiin.

Jiri Pippola löi palloa väliin Anttoni Jakobsson lisäsi KiPan joohdoksi 1-3.

JoMa sai viimeisen vuoroparin alkavalla peräti viisi kolmostilannetta ja siirtyi Mehtimäen katsomon enemmistön riemutessa 1-3 tappioasemasta 4-3 johtoon Juho Toivolan kumuralla 2-3, Rätöltä laiton, seuraavana viimeisen lyöjän Henri Litmasen näpyllä 3-3 ja heti perään Justus Niemeläisen kolmospuolen välilyönnillä 4-3. Onneksi JoMan flow loppui Tirkkosen laittomaan ja Lehikoisen kopilla pesin tyhjennykseen.

KiPan tasoittavalla oli jo yksi risti taululla kun toiseksi viimeisenä lyöjänä Jiri Pippola pääsi purkamaan ajolähtöä, josta Anttoni Jaksobsson paloi kotiin eikä takavaihtoakaan saatu. Mutta viimeisellä Jiri pisti kylmästi pallon väliin ja kahden palon ajot viimeiselle lyöjälle Lassi Vasaraiselle. Ensimmäisellä kova veto kakkosrajaan, Tirkkonen katkaisi lyönnin ja JoMan katsomo jo hurrasi Samu-Kalle Varosen paloa. Mutta lukkari Ukko Schroderuksen jalka oli irti kotipesästä ja riemu siirtyi KiPan kaarelle tasoituksen 4-4 myötä. Samalla takapesät täyteen ja Lassi löi toisella lyönnillään pallon vastustamattomasti väliin kakkoskoppari Niemeläisen eteen ja ensimmäisen jakson sankari Samu Vainikainen toi KiPan voittojuoksun 4-5.

Toisen jakson kolmostilanteet KiPalle 10-12 ja kärkilyönnit JoMalle 28-20 (62 %-57 %).

KiPan seuraava ottelu on Rantakentällä ensi keskiviikkona 17.7. klo 18 kun Seinäjoen JymyJussit kohtaavat KiPan ja seuraavaa päivänä Mehtimäellä JoMan.

Tilastot ja tapahtumat ottelusta uudessa tulospalvelussa ja vanhassa tulospalvelussa.