KIPA-hero-Kiteen-Pallo

Kiteen Pallon juhlavuosi urheilullisesti ja taloudellisesti erinomainen

Kiteen Pallon menestyksekkäät urheilulliset otteet poikivat myös erinomaisen taloudellisen tuloksen menneellä tilikaudella ja poikkeuksellinen vuosi päättyi selkeästi voitolliseen tulokseen.

– Kauteen lähdettiin todella hankalasta taloudellisesta tilanteesta ja kaiken työn pohja-ajatuksena oli luottamuksen ja uskottavuuden palauttaminen kannattajien ja yhteistyökumppaneiden silmissä, KiPan puheenjohtajana syksyllä 2019 aloittanut Pentti Lipsanen kertoo.

– Syksyllä 2019 seura oli tilanteessa, jossa oli tehtävä rajujakin liikkeitä kurssin kääntämiseksi, marraskuussa 2019 KiPan johtokuntaan valittu Mikko Varonen pohjustaa.

– Seurassa uudistettiin taloudellista ajattelua ja sopimusrakenteita kestävälle tasolle niin joukkueen kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa. Tästä ansaitsevat isot kiitokset kaikki edustusjoukkueen jäsenet ja yhteistyökumppanit. Myös johtokunnan jäsenten ja talkoolaisten panos positiivisessa tuloksessa oli erittäin merkittävä, Varonen kiittelee koko seuran nimissä.

Menneen vuoden aikana seurassa hoidettiin pois myös merkittäviä velkavastuita ja positiivinen tulos siirtyy suoraan seuran tulevaisuuden vakauttamiseen ja vahvaan juniorityön jatkumoon.

– Juhlavuoden menestyksekkään pelikauden jälkeen päästiin lähtemään tähän vuoteen hyvässä myötätuulessa ja esimerkiksi kumppanimyynnissä ollaan hyvässä ja tavoitteenmukaisessa vauhdissa. Työtä on kuitenkin vielä reilusti edessä, Varonen päättää.

Tarkemmin Kiteen Pallon menneen vuoden toimintaa ja toimenpiteitä on avattu alla olevassa toimintakertomuksessa 30-vuotisjuhlavuodelta 2020.

TOIMINTAKERTOMUS 2020

Kiteen Pallo-90 ry:n pesäpallotoiminta 30-vuotisjuhlavuonna 2020 koostui ry:n alaisesta kilpailutoiminnasta ja omina yksikköinään toimineista juniorijoukkueista, joita oli yhteensä 11. Ry:n alla toimivat Miesten Superpesisjoukkue, B-poikien Nuorten Superpesisjoukkue sekä Miesten suomensarjajoukkue. Lisäksi Kiteen Pallon salibandyjoukkue pelasi Miesten 2-divisioonassa.  Kilpailutoiminnan lisäksi Kiteen Pallo -90 järjesti muita tilaisuuksia ja oheistoimintaa, kuten muun muassa bingotoimintaa.

Syksyllä 2019 seurassa tehtiin merkittäviä muutoksia. Syyskokouksessa 2019 seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pentti Lipsanen ja myös johtokunta uudistui merkittävästi. Juhlavuodeksi seuran toimintatapoja ja kulttuuria uudistettiin monella eri saralla muun muassa joukkueen rakentamiseen, taloudenpitoon ja viestintään liittyvissä asioissa. Myös perinteinen talkoohenki päivittäisessä seuratyössä nostettiin keskiöön, tästä esimerkkinä se, ettei seurassa ollut palkattua toiminnanjohtajaa vuonna 2020.

Juhlavuoteen valmistautuminen aloitettiin nostamalla tärkeimmäksi teemaksi paikallisuus ja yhteisöllisyys Kiteen Pallon ympärille. Tätä kuvaamaan luotiin #kipasydän-jäsenkampanja, jolla seuran jäsenmäärä nostettiin ennätykselliselle tasolle ja jäseniä oli lopulta lähes 800. Kampanja ylitti maakuntien sekä valtioiden rajoja ja kipalaisuus sekä keskikarjalaisuus yhdistyivät poikkeuksellisella tavalla. Tämä loi myös pohjaa yhteistyökumppaniverkoston laajentumiselle ja ”nukkuvien” kannattajien uudelleenheräämiselle. Tämä kampanja tiivisti kipalaiset vahvaksi yhteisöksi ennen koronakriisin tuomia haasteita ja antoi sen myötä olosuhteisiin nähden vahvan perustan lähteä kauteen 2020.

Joulukuussa 2019 seuralle suunniteltiin ja luotiin myös uutta visuaalista ilmettä, joka julkaistiin 31.12.2019 uudella KiPan 30-vuotisjuhlalogolla. Tämän lisäksi myös KiPan perinteistä mailamieslogoa päivitettiin ja seuran some-kanavia alettiin päivittämään suunnitelmallisesti ja täysin uudistetulla raikkaalla ilmeellä, joka keräsi kehuja ympäri pesis-Suomen. Juhlavuoden aikana kipasydäntä ja -henkeä nostatettiin ja pidettiin yllä tuomalla seuran some-kanavissa esille KiPan historian kannalta merkittäviä henkilöitä lyhyillä henkilökuvilla.

Helmikuussa 2020 Kiteen kaupunki vahvisti suunnitelmat uudistaa Kiteen Rantakentän katsomo- ja sosiaalitilat. Vuodelle 2020 valmistuivat katetut katsomot ja loput stadionuudistuksesta tullaan tekemään kausille 2021 ja 2022.

Uuden johtokunnan tärkeimpiä tavoitteita oli seuran talouden tervehdyttäminen ja tätä varten perustettiin taloudenhallinnan pienryhmä, johon kuului jäseniä johtokunnasta sekä ulkopuolisia asiantuntijoita. Talouden tasapainottamiseksi tehtiin voimakkaita muutoksia muun muassa yhteistyö- ja pelaajasopimusten sisältöihin sekä kulujen seurantaan. Lisäksi ahkerien yhteistyöneuvottelujen myötä yhteistyökumppaneiden määrää saatiin lisättyä merkittävästi, erityisesti keskikarjalaiset yritykset sekä yksityishenkilöt olivat laajasti ja

innostuneesti mukana KiPan muutoksessa. Talouden tasapainottamisen kannalta yksi tärkeä tekijä oli myöskin Rantakentän ottelutapahtumien tarkka tuloseuranta ja ilmaislippujen jakamisen lopettaminen.

Tarkka taloudenpito tuotti merkittäviä tuloksia ja vuoden 2020 aikana saatiin muun muassa seuran vanhat merkittävät velkavastuut järjesteltyä ja suurimmaksi osaksi maksettua.

Myös Miesten Superpesisjoukkue oli hienosti mukana kulujen karsimisessa ja Superpesis-pelaajat kestivät tiiviinä joukkueena koronapandemian aiheuttaman kahden kuukauden lomautuksen, joka myös toi seuralle taloudellisia säästöjä.

Miesten Superpesiskausi 2020 oli koronaviruspandemian vuoksi poikkeuksellinen. Sarja alkoi vasta heinäkuun alussa, eikä runkosarjan aikana kohdattu Pohjanmaan kolmea joukkuetta lainkaan, koska pesäpalloliitto pyrki lohkojaoilla minimoimaan matkustamisen kauden 2020 aikana sekä huomioimaan seurojen taloudelliset resurssit. Myös Superpesis ja tuomarit alensivat perusmaksujaan kauden 2020 aikana ja helpottivat näin seurojen taloudellisia haasteita koronaviruspandemian aikana. Myös OKM:n taloudellinen tuki huippuseuroille auttoi talouden haasteissa.

Kiteen Pallo sijoittui sarjassa lopulta upeasti viidenneksi, taipuen puolivälierissä voitoin 2-1 finaaliin asti yltäneelle Kouvolan Pallonlyöjille. Viiden sija oli seuran paras sijoitus Miesten Superpesiksessä 11 vuoteen. Joukkue ylitti seuran ja joukkueen sisäiset tulokselliset tavoitteet ja odotukset pelaamalla läpi kauden ehjää, yllätyksellistä ja voittavaa pesäpalloa. Kauden aikana KiPa kaatoi muun muassa molemmissa otteluissa Suomen mestaruuden kauden päätteeksi voittaneen Sotkamon Jymyn. Nuori joukkue näytti myös henkisen vahvuutensa kauden aikana, kun neljän peräkkäisen tappion runtelema joukkue nousi Rantakentällä upeaan puhtaaseen voittoon yhtä sarjan kärkijoukkuetta, Kouvolaa vastaan ja palasi tämän jälkeen jälleen takaisin alkukauden voittoisalle tielle.

Kaudella 2020 joukkueen avainpelaajista suurin osa oli KiPan omia kasvatteja ja viime vuosien B- ja A-juniorijoukkueiden pelaajia. Kauden aikana nähtiin myös komeita läpimurtoja sarjan eliittiin aiempina vuosina vielä pienessä roolissa olleilta pelaajilta, kuten esimerkiksi Elmeri Purmonen ja Joni Lehikoinen. Nuori kiteeläispainotteinen joukkue pelinjohtaja Petri Tuuvan persoonallisella johtamistyylillä hyödynsi täydellisesti yllätysmahdollisuutensa ja ihastutti sillä koko pesis-Suomea ja erityisesti Rantakentän yleisöä. Tunnelma Rantakentällä kohosi joka ottelussa monien mielestä kovemmalle tasolle kuin moniin vuosiin ja myös katsojamäärät olivat olosuhteisiin nähden erinomaisia. Tästä osoituksena KiPalla oli sarjan kolmanneksi korkein katsojakeskiarvo runkosarjassa.

Kauden yksi kohokohdista oli myös 30-vuotisjuhlaottelu, joka pelattiin 1.9.2020 Rantakentällä Sotkamon Jymyä vastaan. Juhlallisen päivän kruunuksi KiPa nappasi juhlaottelustaan komean 1-0 -voiton.

Koronan aiheuttamien rajoitusten ja sääntöjen myötä Rantakentällä tehtiin lukuisia toimenpiteitä yleisön turvallisen palvelemisen varmistamiseksi ja näistä seura sai kiitosta monilta tahoilta. Palveluita myös uudistettiin juhlavuodelle, esimerkiksi VIP-tila ja -palvelut päivitettiin täysin uudelle ja laadukkaalle tasolle.

A-junioreiden sarjan loputtua kauden 2019 jälkeen, kaudella 2020 Poikien Superpesiksessä pelasivat ensimmäistä kertaa B-juniorit. KiPa ylsi Poikien Superpesiksessä jälleen mitalipeleihin, mutta jäi tällä kertaa niukasti mitaleilta, kun edellisvuonna Poikien Superpesiksen finaaleissa KiPalle taipunut Hyvinkään Tahko vei pronssimitalit.

F- ja E-ikäisten Itäisen alueen alueleiri oli tarkoitus järjestää Kiteellä kesäkuun alussa 2020, mutta koronapandemian vuoksi leiri siirtyi kesälle 2021. Koronapandemia peruutti myös valtakunnalliset leirit ja näin ollen junioreiden SM-mitalit jaettiin lopputurnauksissa, joissa kiteeläisedustusta ei tänä vuonna ollut.

Savo-Karjalan aluesarjoissa KiPan juniorijoukkueet sen sijaan menestyivät hienosti. G- ja F-junioreissa mitaleita ei jaettu ollenkaan, vaan pelattiin vain pelaamisen ilosta. E-tytöt sijoittuivat kilpasarjan viidenneksi, E-pojat nappasivat kilpasarjan kultaa, samoin kuin D-tytöt. D-pojat ottivat pelisarjan hopeaa ja C-pojat sijoittuivat kovatasoisessa kilpasarjassa viidenneksi.