Tervetuloa KiPa90-sivustolle!

Voi hyvä jyssäys mikä voitto! 1700-luvun Napuen mustaruutitykin laukauksella alkanut juhlaottelu KiPan voittoon. KiPa-KPL 1-0 (3-3, 4-3)

Napuen perinne ja tykit ry:n Napuen Karoliinien tykkiryhmä Isostakyröstä sotakamreeri Erkki Hölsön johtamana jysäytti ottelun alkaneeksi Napuen taistelun 1714 mallin 65 mm:n mustaruutitykillä 200 gramman panoksella

Kiteen Pallo-90 ja Kouvolan Pallonlyöjien välinen Kari Sutki Sutisen 80-v juhlaottelu oli yhtä värikäs kuin itse juhlakalukin ja päättyi Lassi Vasaraisen syöksykopilla KiPan komeaan kahden pisteen voittoon.

Katso kuvat ottelutapahtumasta

Lehdistötilaisuudessa KPL:n ykköspalkitulla Patrik Wahlstenilla (4 lyötyä, 5/11 KL) oli pettynyt mieli vaikka juoksuja syntyikin neljä hänen mailastaan. KiPan ykköspalkitulla Otto Kauppisella (1 lyöty, 2 tuotua, 4/6 KL) oli suu messingillä.

– Nollan pisteen kanssa lähetään täältä takaisin Kouvolaan. Paljonkin pettynyt fiilis. Ensimmäinen jakso oli tasainen, mutta KiPa löi hienosti, mietittiin eikö Kitee ole muuta harjoitellut kuin kakkosjatkeelle lyömistä. Mielenkiintoisten tilanteiden jälkeen päästiin tasoihin ja toisella jaksolla meillä oli mahdollista ratkaista ottelu, harmitteli Wahlsten.

– Tosi maukas voitto, viime vuonna Kouvolaa vastaan täällä päästettiin muistaakseni toistakymmentä juoksua. Aika paljon on vuodessa tapahtunut meijän pelissä, se on aika hyvä merkki. Nyt on saatu oma peli oikeille jengoille, iloitsi Kauppinen.

KPL:n pelinjohtaja Petri Tuuva tunnusti KiPan tämän verran paremmaksi.

– Kitee aloitti aika tylysti, ei muuta kuin palloa väliin, teki tilanteetkin sillä. Hyviä lyöntejä kotijoukkueelta. Kimmerrettiin mukana, ei tämä mitenkään huono peli ollut meiltäkään. Kitee oli tuon verran parempi, antoi Tuuva tunnustusta KiPalle.

KiPan pelinjohtaja Sami Eko Partanen iloitsi 1-0 voitosta joka on aina parempi kuin 0-1 tappio.

– Kyllä voitto on erimoinen kuin 0-1 tappio. On me niitäkin kokkeiltu eikä ole niihin tyydytty. Haluttiin voittaa toinen jakso. Kyllä täyden päivätyön joutui tekemään tuollaista joukkuetta vastaan ja aika hienoja lyööntejä lyömään. On saatu heräteltyä sellaisikain pelaajia, jotka on olleet vähän heikommilla aikakaudesta. Kyllä me tarvitaan kaikki pelaajat näihin talkoisiin. Myös ulkona tehtiin voittavia suorituksia. Kyllä nyt ainakin vähän sisäisesti hymyilyttää, kertoi Eko.

Lehdistötilaisuudessa ensimmäisne jakson 3-3 vapaataivaljuoksusta KPL:lletuomiosta kysyttiin ensi KiPan pelinjohtajalta ja sitten myös tuomaristolta.

– Varmaankin olin eri mieltä siinä hetkessä siitä avausjakson lopun tilanteesta. Vakuuttavasti tehtiin selväksi, että se meni oikein. Ei se auta kuin niellä pettymys, totesi Eko jo rauhoittuneena vaikka olikin saanut tilanteesta keltaisen kortin.

Syöttötuomari Jan Brandt tuli myös rehdisti kameran eteen kertomaan ratkaisusta:

– Lyhyesti tilanne meni näin: Lehtinen ei ehtinyt linkkuväärästä syötöstään pois lyöntisektorista, sillä linkkuväärässä lyöntisektori liikkuu pallon mukana. Siitä sektorista lukkarin on kerettävä pois ja Lehtinen ei kerennyt. Näin hän esti Wahlstenia lyömästä kentän suuntaan, haluamaansa sallittuun suuntaan, joten Wahlstenille annettiin vapaataival ykköselle. Koska joka pesällä oli jo etenijä, niin vapaataival ”työnsi” kaikkia muita etenijäitä eteenpäin, jotta Wahlstenin vapataivaloikeus voisi toteutua. Kun mietittiin sitä, että kolmosella ei ollut aktiivinen etenijä, niin siinä tilanteessa se tulkittiin että se olisi joka tapauksessa ollut aktiivinen etenijä, koska se palasi siitä osumasta, joka osui lukkariin eli teki lähdön ja palasi pesälle. Niin me se tulkittiin. Vapaataivaloikeudet annetaan ja jokainen saa valita, käyttääkö sen vai ei, mutta se pitää mahdollistaa.

Ensimmäisen jakson aloitti KiPa väkevästi sisällä. Vaikka kärjestä kolme ensimmäistä joutuivat kopilla pois, niin jokeri Joona Mäkelä eteni ensin kakkoselle Samu-Kalle Varosen kakkosjatkelyönnillä, sitten Samu Vainikaisen näpyllä kolmoselle ja taas pallo kakkosjatkeelle jollin Mäkelä toi KiPan 1-0 johtoon. Lassi Vasarainen toisti kahdesti Vainikaisen jatkelyönnin ja Samu-Kalle Varonen toi 2-0.

Tommi Mäentausta sai ravata jatkuvasti katkaisemaan kakkosjatkelyöntejä avausvuoroparissa
Lassi Vasarainen kahdesti pallo kakkosjatkeelle ja Samu-Kalle Varonen toi välilyönnillä 2-0

Toisen vuoroparin tasoittavalla KPL sai palottoman ajolähdön ja Patrik Wahstenin keskikenttälyöntiä haki KiPan takalukija Anttoni Jakobsson syöksykopiksi, mutta pallo sirvahti räpylän reunasta ohi kolmoskoppari Varosen. Näin Patrik Vartama ja Teemu Nikkanen toivat helposti vieraat tasoihin 2-2.

KiPa kuittasi seuraavassa sisävuorossan kun palottomasta ajolähdöstä Samu-Kalle Varonen löi pallon kakkosjatkeelle ja Otto Kauppinen toi KiPan 3-2 johtoon. Heti seuraavalla pallo linjaan, mutta Patrik Vartama poltti Jakobssonin niukasti kotiin.

Tämän jälkeen kummankin joukkueen ulkopeli oli vahvaa eikä lisäjuoksuja enää 1. jaksolla lyöty.

Mutta viimeisen vuoroparin tasoittavalla sisävuorolla KPL sai yhden palon ajot Patrik Wahlstenille. KiPan lukkari Joona Lehtinen heitti linkkuväärän, josta Wahlsten löi laittoman eikä kukaan edennyt. Mutta Syöttötuomari Jan Brandt vihelsi tilanteesta estämistuomion ja Patrik Vartama käveli vapaataipaleen turvin kolmospesältä kotiin tasoituksen 3-3. Tuomiosta seurasi torikokous ja melkoista parran pärinää. Joona Lehtinen sekä pelinjohtaja Sami Partanen saivat lopulta keltaisen kortin eli yhden pisteen varoituksen.

Joona Lehtinen oli syöttötuomarin mukaan Patrik Wahlstenin lyöntisektorissa, estäminen ja Patrik Vartamalle vapaataivaljuoksu 3-3

Wahlstenin toisella lyönnillä Elias Pitkäsen näytettiin jo tuoneen jakson voittojuoksun. KiPan pelinjohtaja käytti haasto-oikeuttaan ja aika kauan kestäneen videotarkistuksen jälkeen palo kotiin. Samalla Nikkanen ehti kolmoselle ja Juha Korhonen täytti etupesätkin kahden palon ajolähdöksi Matti Latvalalle. Ensi kertaa mailan varteen pääsyt Latvala löi kolme laitonta ja jakso tasan 3-3.

Ensimmäisen jakson kolmostilanteet KiPalle 10-9, kotiutusyritykset selvästi 3/9-2/5 ja kärkilyönnit 17-14 (59 %-48 %).

Toisen jakson aloitti KPL sisällä ja Patrik Wahsten löi kakkossaumasta KPL:n 0-1 johtoon Eemeli Laineen tuomana. Kokoenut Juha Kore Korhonen löi KiPan ulkopelaajan räpylän ali pallon koppareille ja Elias Pitkänen toi KPL:n jo 0-2 johtoon. KPL:n sisävuoro päättyi kuitenkin hyvin pelanneen KiPan lukkari Lehtisen pihdeissä Korhosen ja Arttu Ruuskan hutilyönteihin.

KiPa tuli tasoittavalleen ennakkoluulottomasti. Kärki rakensi heti palottomat ajot Samu-Kalle Varoselle, jonka välilyönnillä Otto Kauppinen toi kavennuksen 1-2. Jatkoajoista Jiri Pippola ei vielä onnistunut vaan risti Jakobssonista taululle, toinen Jiristä laittomalla lyönnillä. Hyvin vaihtanut Samu Vainikainen (1 lyöty, 6/7 KL) vaihtoi kovalla kakkosrajavedolla kärjen kolmoselle ja Lassi Vasarainen löi illan toisen juoksunsa Koplan ulkokentän avustuksella kun Aku Kettunen toi KiPan tasoihin 2-2. Kakkoskärjestä Nestori Moisio siirsi vielä Topias Kaksosen kaksi pesäväliä välilyönnillä ja varsilyönnillä kolmoselle. Topias oli yksin kolmospesällä kun toisen lyöntikierroksen aloittava Otto Kauppinen löi ensimmäisellään pallon väliin keskelle ja Topias Kaksonen toi KiPan johtojuoksun 3-2.

Teknisen palon jälkeen KPL tuli sisävuoroon ja viimeisenä lyöjänä Patrik Wahlsten kotiutti KiPan ulkokentän vähän nukkuessa kakkosrajanäpyllä Jasperi Luoman. Näin tilanne taas tasan lukemin 3-3.

Toisen tasoittavalla KiPan oli mahdollista mennä johtoon kun kärjestä saatiin jälleen pesät täyteen ilman paloja. Varosen kotiutusyritys näpyllä oli kehno: lukkarin koppi, risti ykköspesältä ja kolmospesältä sekä kahdet haavat.

Kolmannen alkavalla KPL sai saman palottoman mahdollisuuden Wahlstenille, mutta Kasperi Kaksosen kopilla risti kotiin ja laittomalla lyöjästä toinen.

Tasoittavalla KiPan kärki tökki ja neljän lyöjän jälkeen risti taululla sekä pesät tyhjinä. Jokeri Mäkelä pystärillään kärkeen, Vasaraisen pompulla kakkoselle ja Vainikaisen lyönnillä välipalon hinnalla kolmoselle. Jiri Pippola oli viimeisenä lyöjänä, kärki yksin kolmosella, viimeisellä lyönnillä pallo kakkospussiin ja KPL:n Patrik Vartaman räpeltäessä pallon kopparille saakka Joona Mäkelä kirmaisi KiPan voittojuoksun 4-3.

Viimeisessä vuoroparissa tuli jo kolmen lyöjän jälkeen toinen risti taululle. Pitkänen ja Nikkanen vaihtoivat vielä Vartaman kolmoselle ja Wahstenille kahden palon ajolähtö. Tasoitusjuoksu näytti jo kovalla kakkospuolen laakalyönnillä selvältä, mutta Lassi Vasarainen haki komean syöksykopin aivan kentän pinnasta, haavat kotiin Vartamasta sekä kolmoselta Latvalasta. Ottelu päättyi Loman paloon näpystä kakkospesälle.

Toisen jakson kolmostilanteet kun KiPalla oli vain kolme sisävuoroa Koplalle 6-7, kotiutusyritykset KiPalle 4/6-3/7 ja kärkilyönnit KiPalle 20-18 (peräti 74 %-58 %).

KiPan seuraava ottelu on juhannustauon jälkeen ke 26.6.2024 kun Rantakentälle saapu sarjanousija Haminan Palloilijat, joka edellisessä otttelussaan yllätti Hyvinkään Tahkon.