Kiteen lukiossa alkaa liikuntalinja – tarjolla ammattivalmennusta pesäpallossa ja judossa

Kiteen lukio tarjoaa ensi lukukauden alusta opiskelijoilleen mahdollisuuden ammattivalmennukseen pesäpallossa sekä judossa. Liikuntalinjalle voi ilmoittautua jo tämän kevään yhteishaussa.

Aloite koulupäivän sisällä toteutettavasta urheiluvalmennuksesta lähti lukion puolelta.

– Idea syntyi siitä, kun kuulin erään toisen paikkakunnan lukion vastaavista järjestelyistä liikuntalinjan aikaansaamiseksi. Aloin miettiä, miten periaatetta voisi soveltaa meidänkin lukiossa, Kiteen lukion rehtori Sirpa Kostamo kertoo.

Pesäpallon valikoituminen valmennuslajiksi oli itsestäänselvyys, sillä onhan Kitee vahva ja menestyksekäs pesäpallokaupunki. Myös judolla on paikkakunnalla vahvat perinteet.

– KiPan todella korkealaatuinen juniorivalmennus on laajalti tunnettu. Laji on lisäksi suosittu paikkakunnan nuorten keskuudessa, ja lukiossa on aina ollut muutamia pesäpalloilijoita, Kostamo perustelee.

– Judo puolestaan tuli mukaan siksi, että myöskin kyseistä lajia harrastavia nuoria on meillä ollut lukiossa iät ja ajat ja menestystäkin on tullut. Muun muassa Kippon ry:n valmennuspäällikkönä toimiva Sini Hukka on saavuttanut useita SM-mitaleja.

Koska urheiluvalmennuksen aamutreenien vetäminen on hyvin sitovaa, Kostamosta on ymmärrettävää, ettei kaikissa lajeissa paikkakunnan urheiluseuroilla ei ole tarjota valmentajaa.

– Juuri nämä kaksi urheiluseuraa olivat ne, jotka ilmaisivat halunsa lähteä mukaan kanssamme liikuntalinjaa toteuttamaan.

Judon puolelta valmennusvastuu on Kippon ry:n puheenjohtaja Pavel Avedeniylla ja pesäpallossa Kiteen Pallon junioritoimintavastaava Sami Partasella.

Lukio ei maksa ohjaajille palkkaa, eivätkä ohjaajat ole työsuhteessa Kiteen lukioon. Kaupunki antaa tarvittavat harjoitustilat käyttöön maksutta ja maksaa ohjaajille liikuntatoimen ohjausavustuksia harjoituskerroista.

Urheilulinjan valinneilla ja sinne valituilla opiskelijoilla on ohjatut lajiharjoitukset kaksi kertaa viikossa aina tiistai- ja torstaiaamuisin, jolloin lukujärjestyksessä ei ole pakollisia opintoja. Opiskelija saa myös lajiharjoittelusta koko lukion ajalta 20 opintopistettä.

Liikuntalinjalle voidaan ottaa vuosittain enintään 15 uutta opiskelijaa.

– Linjalle voivat hakea päämäärätietoisesti, joko kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtäävät lajia harrastavat. Linja ei todellakaan ole tarkoitettu sohvaperunoille, vaan opiskelijalla pitää olla motivaatiota ja tuloksenhakuisuutta, Sami Partanen toteaa.

Sami Partasen mukaan moni tosissaan pesäpalloa harrastava nuori on vaihtanut lukioajaksi paikkakuntaa. Pesäpalloilijanuorilla suuntana on usein ollut Sotkamo, sillä urheilulukiossa on pesäpallolinja.

– Nyt samanlaista ammattivalmennusta saa myös täällä Kiteellä. Eli tänne voi tulla myös opiskelemaan muualta ja treenaamaan pesäpalloa.

Sami Partanen sekä Pavel Avedeniy kertovat, että muitakin urheilulajeja päämäärätietoisesti harrastavat lukiolaiset voivat käyttää hyväkseen harjoitteluaikoja.

– Heillä täytyy kuitenkin olla oma henkilökohtainen valmentaja sekä valmennusohjelma.

Vaikka Kiteen lukion liikuntalinja on vasta käynnistymässä, on se jo herättänyt kiinnostusta.

– Yläkoulun oppilaat ovat olleet kiinnostuneita tästä ammattivalmennusmahdollisuudesta, rehtori Kostamo tietää.

Kirjoittaja: Heli Sallinen, Sanomalehti Karjalainen

Alkuperäinen juttu on luettavissa pääyhteistyökumppanimme Sanomalehti Karjalaisen sivuilta tästä.