Tervetuloa KiPa90-sivustolle!

6.1.2024 Kotiuttaminen KiPalla edelleen jäissä, kärki toimi ilahduttavasti. Talvisuper JoMa-KiPa 2-0 (6-2, 2-0)

Pakkasen paukkuessa edelleen -30 asteessa jäi ottelun raportointi jälleen ainoastaan Ruutu+:n varaan.

KiPan kotiuttajajokeri Jiri Pippola onnnistui sentään kerran kuudesta kotiutusyrityksestään kun IPV-ottelussa saldo oli nolla. JoMan jokerikaksikko Juho Toivola (3/4 kotiutusta) ja uutena miehenä Joosua Rättö (3/6 kotiutusta) varmistivat otteluvoiton JoMalle. Rättö iski kaksi kumuraa kolmosjatkeelle ja hallin kova alusta ilmeisesti yllätti KiPan kolmoskoppari Lassi Vasaraisen kun pallo pomppasi pitkänkin miehen yli ja ohi.

Ottelun kolmostilanteet 16-10, mutta kotiutusyritykset selvästi JoMalle 8/15 – 2/10. Kärkilyönnit 40-28 (61%-45%). KiPan kärki toimi hyvin, joukkueen parhaana palkittu Otto Kauppinen meni sataprosenttisesti 8/8 kertaa ykköselle kärkeen, näistä kahdesti vapaataipaleen turvin. Numerolla 2 Aku Kettunen vaihtoi 5/8 kertaa. JoMan ykköspalkinnon sai syksyllä KiPasta Joensuuhun siirtynyt ykkösvahti Joni Lehikoinen (2 tuotua, 4/5 KL).

Otto Kauppinen pokkasi KiPan ykköspalkinnon tässä Ruutu+:n kuvakaappauksessa

– Viikonlopusta jäi käteen se, että tasaisella taulukolla kymmenkunta tehtyä kolmostilannetta, niistä juoksuja 0 ja 2. Siitä meille jumppaamista fysiikkatreenien ohella mitä tehdään jatkossa, aloitti KiPan pelinjohtaja Sami Eko Partanen viikonlopun pelien arvioimisen.

– Takatilannepelaamista pitää parantaa. Toisella jaksolla onnistuttiin paremmin, mutta vastustaja oli murhaavasti parempi. KiPan nuorille pelaajille pitää yrittää luoda turvallisia tilanteita. Topi Halttuselle saatiin mahdollisuuksia, Jonne Matikainen jäi tänään vähemmälle. Loukkaantumisistakin johtuen pitää nuorille pelaajille saada mahdollisuuksia, jutteli Eko.

KiPa aloitti sisällä ja Otto Kauppinen näpyllä kärkeen ja Aku Kettunen vaihtoi etupesät täyteen. Samu Vainikaisen kova veto kakkosrajaa jäi kuin ihmeen kaupalla sieppari Kasperi Hämäläisen räpylään kopiksi ja kolmoselta ensimmäinen palo. Toinen lyönti kakkospuolelle ja toinen risti kakkoselta, Samu itse kopilla pois. Kakkoskärjestä ei tilannetta enää saatu.

Tasoittavalla KiPan ulkopeli oli aluksi loistavaa kun JoMan kärki ei päässyt kentälle. Vasta numero 6 pääsi ykköselle ja JoMa rakensi tästä palottoman ajolähdön. Jokeri Juho Toivola iski pallon kakkosjatkeelle ja Justus Niemeläinen toi isännät johtoon 1-0. Lyöjät olivat vähissä viimeisenä lyöjänä jokeri Joosua Rättö, jonka kumura kolmosjatkeelle pomppasi Lassi Vasaraisenkin yli ja Joni Lehikoinen toi 2-0.

Toisen alkavalla KiPan Kauppinen pystärillä jälleen kärkeen. Kettunen löi pallon keskelle ja etupesät täyteen. Vainikaisen vaihtolyönti kakkospuolelle, kärkipalo mutta Kettunen kakkoselle. Vasaraisen kova veto Hämäläistä sääreen ja ykkös-kolmostilanne oli selvä. Topias Kaksonen näpytti etupesätkin täyteen ja ajolähtö Jiri Pippolalle, jonka ensimmäisellä kumura keskelle ja Aku Kettunen toi kiteeläisiä ilahduttaen kavennuksen 2-1.  Pippolan vaihtolyönti Lehikoisen räpylästä sirvahtaen ja Vasarainen kolmoselle. Pippolan viimeisellä merkkisakkaus: kopinnosto kun Vasarainen lähti kotia kohti. Näin kolmospesä tyhjäksi, mutta Kasperi Kaksonen vaihtoi velipojan kolmoselle ja Joona Mäkelän yllätysmerkillä vaakamailanäpy keskelle ja Topias Kaksonen toi tasoituksen 2-2.

Tasoittavalla JoMan” Konsta-Konsta” täytti etupesät ja Niko Korhosen näpyllä Kettunen ja Piironen takapesille. Koppi alas, paloton ajolähtö Toivolalle, Kettusesta kärpänen kakkoselta! Joona Lehtinen nappasi taktisella väärällä Kettusesta kärpäsen kolmoselta! Kopilla pesät tyhjiksi, Hämäläinen kakkossaumasta kärkeen, Niemeläisen näpyllä kakkosvaihto ja Lehikoinen iski pallon läpi kakkosjatkeelta, tuloksena kahden palon ajolähtö Joosua Rätölle. Pallo jälleen kolmosjatkeelle pompaten onnekkaasti Vasaraisesta läpi ja Kasperi Hämäläinen sekä Justus Niemeläinen toivat JoMan 4-2 johtoon. Lonkainen vaihtoi kärjen kolmoselle, pesät täyteen ja Ukko Schroderus purkamaan toista kahden palon ajolähtöä. Pallo tyylikkäästi keskelle väliin ja Joni Lehikoinen toi jo 5-2.

Kolmannen alkavalla KiPan ensiketalainen Niko Halttunen näpytti etupesätkin täyteen palottomaksi ajolähdöksi. Pippolan leikkuriyritys laiton ja lyöjästä palo. Vasaraisen toinen kolmospuolelle, niukka palo kotiin, mutta takana vaihto kolmoselle. JoMa otti kopin pois, pelkkä kolmostilanne T. Kaksoselle. Hermopallo linjaan Konsta Kettuselle ja kolmas palo Vainikaisesta kotiin.

Tasoittavalla JoMan kärjestä jälleen etupesät täyteen. Korhosen keskipompulla kärkivaihto ja välipalo kakkoselta. Henri Litmanen ensi kertaa mailan varressa ykkös-kolmostilanteessa, kopin pudotuksella ajot ja Juho Toivola lyötyä pallon keskelle väliin Konsta Kettunen toi 6-2.

Viimeisen vuoroparin alkavalla KiPan Halttusen ohitusnäpyllä Joona Mäkelä kolmoselle, kopin pudotuksella yhden palon ajot. Pippolan kumura kantoi kopiksi, haavat kotiin. Toisella keskisaumasta uudet ajot Jonne Matikaiselle. Ensimmäisellä ykkösrajaleikkuri, risti kotiin eikä takavaihtoa. Viimeisellä koppi ja pesät tyhjiksi. Neljä lyöjää jäljellä, kaksi juoksua tehtävä. Kauppinen neljättä kertaa kentälle, nyt väärän syötön turvin. Kettusen varsinäpyllä kuitenkin kolmas palo.

Ensimmäisen jakson kolmostilanteet tasaisesti 8-7, kärkilyönnit 22-15 (76 % – 48 %), mutta kotiutukset 6/8 – 2/7.

– Mukava on pelata ja kun parin pelin verran tietää vastustajastakin jotain. Toiselle jaksolle ei näin tammikuussa mitään yllätyksiä näytetä, omilla lyönneillä mennään, tarinoi JoMan 3/4 kertaa kotiutuksissa onnistunut uusi kotiuttajajokeri Joosua Rättö.

– Toivola ja Rättö löivät hyviä lyöntejä, vaikka tuli niistä räpylästä vähän ylimääräisiäkin. Mutta oli tämä ainakin parempaa kuin eilen. Ihan hauskaa on pelata kun yleisöä paljon ympäri areenaa ja tuttu ja turvallinen Kettunen tuossa takana. Toiselle jaksolle takatilannetta kuntoon ja vaihdot paremmiksi, kertoi KiPan kärki, 4/4 kertaa kentälle mennyt KiPan Otto Kauppinen Ruutu+:n haastattelussa.

Toisella jaksolla KiPan ulkopeli parani, sisäpeli ei

Toiselle jaksolle KiPa vaihtoi Topias Kaksosen kolmoseksi ja Samu Vainikaisen vitoseksi. Näin Samulle enemmän takatilanteita kaavailuissa.

JoMa aloitti sisällä ja kärjestä kolmella lyönnillä jo takapesät täyteen. Niko Korhoselle yllätysmerkki, näpy ykkösrajaan, mutta Joona Mäkelä haki paljaalla kädellä palon kotiin Konsta Kettusesta. Samalla Piironen kolmoselle ja Litmanen täytti etupesätkin Toivolalle ajolähdöksi. Viimeinen lyönti menossa laittomaksi takaa, mutta koppari haki kopin ja pesät tyhjiksi. Näin Rätölle ei heti yhden palon ajolähtöä. KiPan lukkari Joona Lehtiseltä hieno ulkovuoro kun Niemeläisestä ja Lehikoisesta kopinnostopalot.

Tasoittavalla KiPan Kauppinen pompulla kärkeen, Kettunen vaihtoi kakkossaumasta ja harhaheitolla ilmainen takatilanne. Topias Kaksonen löi itsensä ykköspesälle ja paloton ajolähtö Pippolalle. Kumurayritys Litmaselle kopiksi ja ensimmäinen palo kotiin. Hämäläinen heitti näpystä kolmoselta toisen palon ja ykkös-kakkostilanne Vasaraiselle. Kopilla pesät tyhjiksi, mutta jatko ei tulosta tuottanut.

Toisen alkavalla JoMan kärki toimi ja paloton ajolähtö Rättölle, näpy ja niukka palo kotiin Kettusesta. Yhden palon ajot Juho Toivolalle, kolmannella lyönnillä pallo maissa linjaan, häpläystä ja Konsta Piironen toi 1-0. Kun kolmoseltakaan ei saatu välipaloa, niin jatkoajot Henri Litmaselle, jonka kakkosrajaleikkurilla Niko Korhonen kotiin 2-0. Kaksi juoksua tullut, Hämäläiselle kolmas ajolähtö ja kopilla pesät tyhjiksi.

Tasoittavalla KiPan Kauppinen estämisvapaalla kärkeen, Kettusesta palo kun vääräksi huudettu syöttö olikin suora. T. Kaksosen koppi tyhjensi pesät, Vasarainen ja Vainikainen myös kopilla pois. K. Kaksosesta toinen palo pompun jäätyä matalaksi. Mäkelä numerolla toiseksi viimeinen lyöjä, kopilla pois. Moisio vapaalla kärkeen, Halttusen veto kakkosjatkeelle täytti etupesät. Pippolasta kolmas palo hutilyönnillä.

Kolmannen alkavalla JoMan kärjestä haavat Kettusesta kakkoselta ja Piironen poltti itsensä laittomaan. JoMa ei saanut etenijää edes kakkoselle.

Tasoittavalla KiPan Kauppinen jatkoi 100-prosenttista kentällemenoaan kuudetta kertaa. Kettusen näpystä niukka palo kakkoselta. T. Kaksosen kopilla pesät tyhjiksi. Vasarainen kopilla pois, Vainikainen myös. K. Kaksonen peruslyönnillä kärkeen, Mäkelä täytti etupesät. Moision lyöntivuorolla Kasperista kärpänen kakkoselta, pallo kakkosjatkeelle rajaan ja etupesät täyteen.  Ja Mäkelästä myös kärpänen väärällä kakkoselta! JoMan Ukko Schroderukselta oiva lukkaripeli.

Viimeisen alkavalla JoMa sai vasta viimeineselle lyöjälle Rättölle kotiutustilanteen, josta kaksi koppia, kolmas linjaan ja kolmas palo kotiin.

Viimeisen tasoittavalla KiPan Kauppinen jälleen kärkeen, Kettusen veto takalukijalle, palo kakkoselta ja kolmannella pallo kolmosjatkeelle. T. Kaksosen koukkunäpyllä vaihto kakkoselle, kolmannella kopilla pois. Vasaraisen kakkosrajanäpyllä Kettunen kolmoselle, kopin pudotuksella Lasse itse ykköselle. Vainikainen näpytti takavaihdon, kolmas takarajalta läpi, mutta pelituomari näytti kopin pudotusta pallon hipaistua kattoon. KiPan aikalisän jälkeen yhden palon ajot Jiri Pippolalle. Ensimmäisellä näpy, palo Kettusesta kotiin ja takavaihdot samalla. Toisella Vasaraisesta kolms palo kotiin ja ottelu oli siinä.

Toisen jakson kolmostilanteet 8-3, kärkilyönnit 17-13 (49 % – 42 %) ja vähät kotiutukset 2/7 – 0/3.

Tilastot ottelusta