Tervetuloa KiPa90-sivustolle!

Superpesistä nähdään ensi kesänä Helsingistä Rovaniemelle – Fugepesis avaa jälleen kauden, Kiteen Pallon sarja-avaus Rantakentällä 9.5.

Superpesis-kausi 2024 alkaa tuttuun tapaan Espanjan Aurinkorannikolta, kun Fugepesis käynnistää kauden 27.–28.4. Miesten Superpesiksen kotimaan kauden avaus nähdään vuoden tauon jälkeen Helsingissä, jossa Sotkamon Jymy saa vieraakseen Haminan Palloilijat. Kesän aikana Superpesistä nähdään varsinaisten Superpesis-paikkakuntien lisäksi muun muassa Rovaniemellä, Kouvolan Kuusankoskella ja Järvenpäässä. Kiteen Pallo avaa kautensa torstaina 9.5. kotiottelulla Kempeleen Kiriä vastaan. Kaikki KiPan ottelut löydät täältä.

Superpesiksen otteluohjelma kaudelle 2024 on varmistunut. Superpesis-kausi 2024 pyörähtää käyntiin 27.–28.4. Fuengirolasta jo kuudetta kertaa. Fuengirolassa kautensa aloittavat miesten puolella Vimpelin Veto ja Joensuun Maila sekä naisissa Seinäjoen Maila-Jussit ja Fera, Rauma.

– On hienoa päästä aloittamaan kausi jo perinteeksi muodostuneessa Fugepesis-tapahtumassa. Pesisfanit ovatkin jo kovasti kyselleet tapahtuman ajankohtaa. Tarkoituksena on kehittää tapahtumaa entistäkin merkityksellisemmäksi niin pesäpallon kannattajille kuin yhteistyökumppaneillekin, kertoo Superpesiksen toimitusjohtaja Olli Aro.

Miesten Superpesiksen kauden avaus Helsingissä

Superpesiksen kotimaan kausi alkaa jo reilun viikon kuluttua Fugepesiksen otteluista, kun hallitseva miesten pesäpallon Suomen mestari Sotkamon Jymy saa vastaansa sarjanousijan Haminan Palloilijat. Joukkueet kohtaavat toisensa 7. toukokuuta Helsingissä Töölön jalkapallostadionilla. Miesten Superpesiksen kauden avaus pelattiin Helsingissä myös keväällä 2022.

Naisten Superpesis käynnistyy päivää myöhemmin 8. toukokuuta Porissa, jossa hallitseva Suomen mestari Pesäkarhut kohtaa sarjanousijan Pöytyän Urheilijat.

– Viime kaudella Superpesis ylsi loistaviin katsojalukemiin ja huipentui trillerimäisiin loppuotteluihin. Odotamme, että ensi kesänä Superpesis houkuttelee entisestään lisää katsojia otteluihin. Tulossa on jälleen jännittävä ja oletettavasti myös tasainen pesiskausi. Nyt käynnissä oleva Talvisuper antaa varmasti hyvää osviittaa siitä, millaisin asetelmin Superpesis-kausi alkaa huhtikuussa, sanoo Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka.

Superpesis levittäytyy ympäri Suomea

Superpesistä pelataan kaudella 2024 varsinaisten Superpesis-paikkakuntien ulkopuolella muun muassa Rovaniemellä, Kouvolan Kuusankoskella ja Järvenpäässä. Miesten Superpesistä nähdään pohjoisessa, kun Pattijoen Urheilijat Raahesta vie yhden ottelunsa Rovaniemen Keskuskentälle 6. heinäkuuta. PattU:n vastustajana Rovaniemellä pelaa Vimpelin Veto.

Naisten Superpesiksessä Hyvinkään Tahko pelaa 11. toukokuuta ottelunsa Järvenpäässä Manse PP:tä vastaan. Kesäkuussa Haminan Palloilijat vie yhden kotiottelunsa toistamiseen Kouvolan Kuusankoskelle, jossa 8.6. joukkuetta vastaan asettuu Seinäjoen Maila-Jussit.

Uuden sarjajärjestelmän mukaisesti miesten Superpesiksen runkosarja päättyy 28.7. ja naisten Superpesiksen runkosarja 3.8.

Superpesiksen runkosarjan otteluohjelman löydät pesäpallon tulospalvelusta.

Alustavat jatkosarjojen ja pudotuspelien aikataulut löydät tämän jutun lopusta.

Suomen Pesäpalloliitto ry:n liittojohtokunta myönsi 18.12. kaikille nykyisille Superpesis- ja Ykköspesis-seuroille lisenssit.

Kaudella 2024 Superpesistä pelaavat miehissä Alajärven Ankkurit, Haminan Palloilijat, Hyvinkään Tahko, Imatran Pallo-Veikot, Joensuun Maila, Kempeleen Kiri, Kiteen Pallo, Kouvolan Pallonlyöjät, Manse PP Tampereelta, Pattijoen Urheilijat Raahesta, Seinäjoen JymyJussit, Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto.

Naisten Superpesiksessä pelaavat Fera Raumalta, Haminan Palloilijat, Hyvinkään Tahko, Joensuun Maila, Jyväskylän Kirittäret, Lapuan Virkiä, Mailattaret Vaasasta, Manse PP Tampereelta, Pesäkarhut Porista, Pöytyän Urheilijat, Roihuttaret, Helsingistä ja Seinäjoen Maila-Jussit.

Jatkosarja tulee takaisin miesten Superpesikseen kaudella 2024

Superpesiksen ja Ykköspesiksen sarjajärjestelmät on julkaistu kaudelle 2024. Molemmat sarjat ovat avoimia eli sekä nousu sarjaporrasta ylemmäs että putoaminen alemmas ovat mahdollisia.

Miesten Superpesiksessä pelataan kuuden vuoden tauon jälkeen jatkosarjat eli joukkueet jaetaan kaksinkertaisen alkusarjan jälkeen ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Viimeksi vastaava järjestelmä oli käytössä kausilla 2017 ja 2018.

Alkusarjan seitsemän parasta etenevät ylempään jatkosarjaan ja varmistavat pudotuspelipaikkansa sijoilta 1–7. Alemman jatkosarjan joukkueet päätyvät sijoille 8–13.

Runkosarjassa viimeiseksi jäänyt putoaa suoraan Ykköspesikseen. 11. ja 12. sijoittuneet karsivat sarjapaikoistaan.

– Joukkueille haluttiin sama määrä otteluita samoja vastustajia vastaan, kun runkosarjan viimeinen putoaa suoraan. Uusintaottelukin on mahdollinen, jos sarjan hännillä on kaksi tai useampi joukkueista tasapisteissä, kertoo Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Juha Kuoppala.

– Miesten Ykköspesiksestä suoraa nousua ei tällä kaudella ole, sillä Superpesiksen joukkuemäärä putoaa jatkossa 12:een. Suora nousu on tarkoitus palauttaa kaudelle 2025, Kuoppala lisää.

Ylemmän jatkosarjan viimeiseksi jäävä joukkue ja alemman jatkosarjan kolme parasta pääsevät mukaan ylempiin pudotuspeleihin, jotka käynnistyvät puolivälieräkarsinnalla. Runkosarjan kuusi parasta jatkavat suoraan puolivälieriin.

10 joukkuetta naisten Superpesiksen pudotuspeleihin

Naisten Superpesiksen runkosarjassa pelataan kaksinkertaisen sarjan lisäksi kaksi lisäottelua ottelupareina, jotka on määritelty viime kauden sijoitusten perusteella. Uutuutena pudotuspelit avataan 7.–10. sijoittuneiden joukkueiden puolivälieräkarsinnoilla.

Kaksi viimeistä joutuvat putoamiskarsintaan, jonka voittaja jatkaa Superpesis-karsintaan Ykköspesiksen loppuottelun häviäjää vastaan ja häviäjä putoaa Ykköspesikseen.

Naisten Ykköspesiksen loppuottelun voittaja nousee uudeksi joukkueeksi Superpesikseen kaudelle 2025.

Koskenkorvan Urheilijat ja Seinäjoen Maila-Jussit neljästi vastakkain

Miesten Ykköspesiksessä nähdään mielenkiintoisia ottelupareja, jotka kohtaavat neljästi runkosarjan aikana. Jyväskylän herruudesta pelaavat Kiri 2020 ja Lohi. Superpesiksestä 25-vuotisen pääsarjataipaleen jälkeen pudonnut Koskenkorvan Urheilijat saa puolestaan paikallistrillereissä vastaansa perinteikkään Seinäjoen Maila-Jussit. Seurojen edustusjoukkueet olivat edellisen kerran vastakkain Superpesiksessä kaudella 2008.

Miesten Ykköspesiksen voittaja etenee Superpesis-karsintaan ja pääsee haastamaan Superpesiksen putoamiskarsinnan häviäjän.

Miesten Superpesiksen jatkosarjan alustavat pelipäivät

Ylempi jatkosarja:

Ke 31.7.

Pe 2.8.

Su 4.8.

Ti 6.8.

To 8.8.

Pe 9.8.

Su 11.8.

Alempi jatkosarja:

Ke 31.7.

Pe 2.8.

Su 4.8.

To 8.8.

Su 11.8.

Miesten pudotuspelien alustavat pelipäivät

Ylemmät pudotuspelit

Y= ylempi jatkosarja
A= alempi jatkosarja
Ti 13.8. Puolivälieräkarsinta 1 (Y7. vs A3. ja A1. vs A2.)
To 15.8. Puolivälieräkarsinta 2 (A3. vs Y7. ja A2. vs A1.)
Pe 16.8. Puolivälieräkarsinta 3 (Y7. vs A3. ja A1. vs A2., tarvittaessa)

La 17.8. Puolivälierä 1 (3. vs 6. ja 4. vs 5.)
Su 18.8. Puolivälierä 1 (1. vs 8. ja 2. vs 7.)
Ti 20.8. Puolivälierä 2
To 22.8. Puolivälierä 3
Pe 23.8. Puolivälierä 4 (tarvittaessa)
Su 25.8. Puolivälierä 5 (tarvittaessa)

Ti 27.8. Välierä 1 (2. vs 3.)
Ke 28.8. Välierä 1 (1. vs 4.)
To 29.8. Välierä 2 (3. vs 2.)
Pe 30.8. Välierä 2 (4. vs 1.)
La 31.8. Välierä 3 (2. vs 3.)
Su 1.9. Välierä 3 (1. vs 4.)
Ti 3.9. Välierä 4 (tarvittaessa)
To 5.9. Välierä 5 (tarvittaessa)

La 7.9. Loppuottelu 1 / Pronssiottelu 1
Su 8.9. Loppuottelu 2 / Pronssiottelu 2
La 14.9. Loppuottelu 3
Su 15.9. Loppuottelu 4 (tarvittaessa)
La 21.9. Loppuottelu 5 (tarvittaessa)

Alemmat pudotuspelit

Pe 16.8. Putoamiskarsinta 1
Su 18.8. Putoamiskarsinta 2
Ti 20.8. Putoamiskarsinta 3
To 22.8. Putoamiskarsinta 4 (tarvittaessa)
La 24.8. Putoamiskarsinta 5 (tarvittaessa)

Su 1.9. Superpesiskarsinta 1
Ke 4.9. Superpesiskarsinta 2
Pe 6.9. Superpesiskarsinta 3
Su 8.9. Superpesiskarsinta 4 (tarvittaessa)
Ke 11.9. Superpesiskarsinta 5 (tarvittaessa)

Oikeudet muutoksiin pidätetään.