Tervetuloa KiPa90-sivustolle!

31.7.2022 KiPa näytti Pohjois-Karjalan pesäpallon 100-vuotisjuhlaottelussa kaapin paikan JoMalle ottamalla toisen puhtaan voiton III Pohjois-Karjalan Derbyssä. KiPa-JoMa 2-0 (2-1, 4-2)

Jesse Eskelinen syöksyy 1. jakson voittojuoksun 2-1 Samu-Kalle Varosen ykkösrajanäpyllä

Ottelu oli Pohjois-Karjalan pesäpallon 100-vuotisjuhlaottelu, ja pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Rämet piti ennen alkua lyhyen juhlapuheen. Lisäksi jaettiin Pesäpalloliiton sekä seurojen huomionosoituksia ja kunniamainintoja. Jarno Kaksonen Kiteen Pallo-90 ja Keijo Pekkinen Kesälahden Urheilijat saivat tiede- ja kulttuuriministerin kunniakirjan. Tuomaritarkkailija ja tuomaroinnin kehittäjä Timo Päivinen sai Pesäpalloliiton ansiomerkin kultaisinlehvin. Pesäpallon kunniagalleriaan valittiin Kiteen Pallon legenda Pasi Pirinen. Lisäksi Kiteen Mieskuoro lauli Finlandia-hymnin ennen avausheittoa.

Kiteeläiset Keijo Pekkinen, Jarno Kaksonen, Marja-Liisa Varonen ja Timo Päivinen sekä joensuulainen Vesa Kettunen 100-vuotisjuhlaottelussa palkittuina
Kiteen Pallo -90 johtokunnasakin vaikuttanut Sakari Takala nimettiin seuran kunniajäseneksi
Pesäpallolegenda Pasi Pirinen on nimetty pesäpallon kunniagalleriaan

Keskinäisistä kohtaamisista pisteet 6-3 KiPalle ja juoksut tasaisesti 14-15 JoMalle. KiPa sai kolmessa ottelussa pidettyä etenkin lyöntitilaston seiskan Juho Toivolan täysin kurissa: kotiutukset vain 1/6 + 0/6 +0/4 = 1/16.

Katso tilastot ja kuvat ottelusta

KiPan Samu-Kalle Varonen (3 lyötyä, 4/6 KL) on retkensä varjojen maille tehnyt ja tänään hän onnistui kolme kertaa kotutuksissaan. Kun myös ulkopeli oli mallikasta, niin palkintoraati muisti häntä ykköspalkinnolla. KiPan kakkospalkinnon sai toisen jakson 1+1 juoksun arvoisella kunnarillaan ratkaissut Matias Litmanen (1+1 lyötyä, 1 tuotu, 5/6 KL). Kunnari oli hänelle jo toinen KiPan paidassa tänä kesänä.

JoMan ykköspalkittu oli kärkietenijä Konsta Piironen (1 tuotu, 5/7 KL ykkköselle), joka aloitti lehdistötilaisuuden. (JoMan kakkospalkinnon sai kai epähuomiossa Ville Lantiainen, 3/4 KL, kun se olisi kuulunut Topi Kososelle 1 lyöty, 6/7 KL).

– Barmaan ihan hyvää ulkopeliä, mutta sisällä olimme todella huonoja, tiivisti Piironen.

– Erittäin hyvällä draivilla lähdettiin otteluun. Ei ollut sisäplein juhlaa meillläkään, mutta koko ajan oli tunne, että olemme niskan päällä. Kolme pistettä maistuu kyllä, kertoi Varonen.

JoMan pelinjohtaja Mikko Huotari tunnusti KiPan paremmuuden reilusti.

– Paikallisottelu, mutta tulos ei ollut meille suotuisa, harmittaa. KiPa oli vahvempi meitä kun yksittäisiä juoksuja lyötiin ja ansaitsi voittonsa.

KiPan pelinjohtaja Juho Kaikko oli luonnollisesti yhtä hymyä.

– Erittäin tyytyväinen olen, lataus olsui nappiin. Kahdessa viime pelissä ei Juho Toivola ole tehnyt yhtään juoksua ja akseli Piironen–Tirkkonen saatiin hyvin kuriin. Piironen meni hyvin kentälle, mutta jatkotilanteen lyöjät saimme hyvin kuriin. Äärettömän onnellinen olen Samu-Kalle Varosen puolesta, joka oli välillä vähän rauhoittumassa isommilla lyöntinumeroilla. Hieno onnistuminen tämmöiseen paikkaan.

Kolmen pisteen voiton myötä KiPa on jälleen vain kolmen pisteen päässä yhden ottelun vähemmän pelanneesta Kempeleen Kiristä. Eikä eroa JoMaankaan ole kuin viisi pistettä.

Ensimmäisellä jaksolla KiPa meni 1-0 johtoon toisen vuoroparin tasoittavalla kun viimeisenä lyöjänä Jiri Pippola löi varsilyönnin keskelle kenttää ja pallo ei pysynyt ulkopelaajan hyppusissö. Juoksu toi Jesse Eskelinen (4 tuotua, 2/6 KL) kuten KiPan voittojuoksun 2-1 viimeisen vuoroparin tasoittavalla.

Konsta Piironen ehti Otso Mäkelän vartioimalle kakkospesälle pallo haarukoissaankin 1. jakson viimeisessä vuoroparissa

Voittojuoksun lyöjänä oli lyöntivireensä löytänyt, ykköspalkinnon pokannut Samu-Kalle Varonen (3 lyötyä, 4/6 KL) , jonka ykkösrajanäpystä Ville Lantiaisen heitto meni ohi kotipesän.

JoMa sai viimeisen vuoroparin alkavlla kolme ajolähtöä, joista Joni Lehikloinen hoiti ensimmäisen ja Hannes Pekkinen kaksi viimeistä.

JoMan 1-1 tasoituksen oli myös viimeisenä lyöjänä iskenyt kolmannen vuoroparin alkavalla jokeri Patrik Wahlsten, jonka lyönti sirvahti KiPan kolmospuolella räpylästä kopparille saakka. Kotiin juoksi Justus Niemeläinen.

Ensimmäisen jakson kolmostilanteet 2-6 JoMalle, mutta kotiutukset KiPalle 2/2-1/6.

Lassi Vasarainen ja koko KiPan joukkue tuulettaa 2-1 jaksovoittoaan

Toisella jaksolla KiPa meni ensimmäisessä vuoroparissa 1-0 johtoon. Samu-Kalle Varonen kotiutti Juuso Latun (1 tuotu, 3/5 KL) lyömällä hermopallon kakkospussiin ja pallo taas ohi lukkari Ville Väliahon.
JoMa tuli tasoihin 1-1. Henri Litmanen vaihtoi ensin kärjen kolmoselle ja sitten maalyönti sirvahti kakkospuolella räpylästä kopparille ja JoMan ykköspalkittu Konsta Piironen (1 tuotu, 5/7 KL ykköselle).

Toisen alkavalla KiPan 2-1 johto syntyi kun toiseksi viimeisenä lyöjänä Samu-Kalle Varonen onnistui lyömään pahasta taktisessta väärästä hienon varren keskelle kenttää ja ulkokentän räpeltäsessa kotiin juoksi Jesse Eskelinen.

Ottelu tuntui jo ratkeavan kolmannen vuoroparin alkavalla kun Matias Litmanen palamutti pallon kakkostilanteessa kolmosluukusta pusikkoon 1+1 juoksun arvoisesti. Kunnarin edellä kotiin kiiti Jesse Eskelinen ja taululle 4-1.

Matias Litmasen 1+1 juoksun arvoisella kunnarilla 4-1 toisella jaksolla

Kolmannen vuoroparin tasoittavalla JoMa sai peräti viisi ajolähtöä. Vain Topi Kosonen (1 lyöty, 6/7 KL) onnistui kotiutuksessa kun varsilyönnillä Konsta Kettunen ehti kotiin.

Viimeisen tasoittavalla JoMa jätti kolme lyöjää väliin ja Rantakentän liki 1600 katsojaa hurrasi kun KiPa sai kärjestä neljän lyöjän jälkeen jo kaksi ristiä taululle. Elmeri Lieto ja Kosonen vaihtoivat vielä pesät täyteen, mutta samu Vainikainen nappasi Toivolan maalyönnistä ratkaisevan palon kotiin.

Toisen jakson kolmostilanteet 8-7 ja kotiutukset 4/9-2/7 KiPalle.

Matias Litmasen kelpasi tuulettaa kesän toista kunnariaan KiPan paidassa

KiPan seuraava kotiottelu onkin vasta tiistaina 9.8.2022, jollin vastaan tulee Manse PP. Sitä ennen ensi keskiviikkona 3.8.2022 KiPa matkustaa IPV:n vieraaksi Etelä-Karjalan puolelle. Imatralle lähtee ABC:ltä klo 15 myös fanibussi, johon etusijalla ovat KiPan talkoolaiset. Imoittautumisjärjestyksessä myös muita faneja otetaan kyytiin, joille kyydin hinta on 20 euroa.