KiPan 30-vuotisjuhlakausi käyntiin heinäkuussa

Koronapandemian aiheuttamista vaikeuksista huolimatta Kiteen Pallon 30-vuotisjuhlavuosi ei tulevana kesänä jää pelien osalta toteutumatta. 30-vuotisjuhlaottelu pelataan uudistetulla Rantakentällä 1.9. Sotkamon Jymyä vastaan ja otteluun pääsevät veloituksetta ennen 31.1. KiPan jäsenyyden lunastaneet. Ainakin toistaiseksi voimassa olevat yleisörajoitukset kuitenkin aiheuttavat omia vaikeuksiaan ottelutapahtumien järjestämisessä.

Myös kesän 2020 sarjajärjestelmä on mennyt kokonaan uusiksi. Joukkueet on jaettu neljään lohkoon maantieteellisen sijainnin perusteella, eivätkä vastakkaisilla puolilla maata olevat joukkueet kohtaa toisiaan runkosarjassa. Viereisien lohkojen joukkueet kohdataan kerran sekä kotona että vieraissa, kun omassa lohkossa olevat joukkueet kohdataan neljästi. KiPa on samassa lohkossa muiden karjalaisten joukkueiden kanssa, eli Imatran Pallo-Veikkojen sekä Joensuun Mailan. 24 ottelun runkosarjassa ei Rantakentällä tulevana kesänä nähdä Vimpelin Vetoa, Seinäjoen JymyJusseja eikä Koskenkorvan Urheilijoita. Yksikään joukkue ei tällä kaudella putoa sarjasta, mutta Ykköspesiksen paras nousee korkeimmalle sarjatasolle kaudelle 2021. Myös pudotuspelit muuttuvat, kun runkosarjan kolme parasta saavat valita puolivälierävastustajansa sijojen 5-8 joukkueista. Pudotuspelit pelataan finaaleja lukuun ottamatta paras kolmesta periaatteella.

Joukkueiden kokoonpanot ovat muuttuneet kevään aikana ja useissa joukkueissa on tapahtunut muutoksia. Tästä johtuen olemme rankanneet kaikki Miesten Superpesiksen joukkueet eri kategorioihin voimasuhteiden perusteella.

”Putoamistaisto”

Siilinjärven pesis

Viime kesänä paluun Superpesikseen tehnyt SiiPe koki merkittäviä menetyksiä talven siirtomarkkinoilla, kun vastuupelaajista ykköskeulan Simo Vainikainen (JoMa) ja kotiuttajajokeri Kimmo Lukkari jättivät seuran. Joukkueen vastuu kasaantuu tulevana kesänä Samu Vainikaisen, lukkari Teemu Kinnusen, Jymyn vuokrapelaajien Matias Litmasen ja Tommi Piiraisen ohella nuorille ja kokemattomille pelaajille, joille Superpesiksen ykköskeulassa pelaaminen on uutta. Kesällä jää nähtäväksi, miten viime kaudella putoamiskarsinnoista selviytyneet savolaiset pystyvät lyömään hanttiin kokeneemmille joukkueille.

Koskenkorvan Urheilijat 

Jukka Latvalan siirryttyä Kossun johtopuolelle siirtyy Ilmajoen ylpeyden viuhkaan kaudella 2020 kokenut pelaaja ja pelinjohtaja Mikko Vainionpää. Huippu lyöjäjokeri Patrik Wahlstenin ja Kossussa jo ikoniseksi pelaajaksi noussut Veli-Pekka Yli-Hirvelä tähdittävät viimevuosien alemman kastin joukkuetta, joka kärsi viimekesänä suurista ongelmista varsinkin lautasen äärellä. Juho Hakomäki palaa tällä kaudella jälleen lautasen äärelle, mutta onko mies saanut ongelmansa voitettua? Ja miten viime kauden lyöjätilaston vitonen Patrik Wahlsten pystyy kannattelemaan joukkuetta, joka on epätasainen niin sisä- kuin ulkopelissä?

Tasainen keskikasti

Kankaanpään Maila

Edellisinä vuosina alemmassa keskikastissa pyörinyt Kankaanpään Maila tulee kesällä olemaan tiukka vastustaja monille joukkueille. Viime kesänä satakuntalaiset jäivät kalkkiviivoilla KiPan taakse taistelussa viimeisestä pudotuspelipaikasta ja jotain on varmasti jäänyt hampaankoloon. Nähtäväksi jää ottaako joukkueen huippupelaaja Arttu Ruuska kesällä seuraavan askeleen kohti lajin kirkkainta eliittiä ja kenelle tasaisesta joukkueesta jakautuu suurin kotiutusvastuu?

Kempeleen Kiri 

Viime kaudella pelinjohtajien rankingissa suuresta suosiosta nauttinut Kempeleen Kiri vajosi lopulta yhdeksi kauden suurimmista pettymyksistä. Lyhyellä aikavälillä joukkue on kokenut useita muutoksia, kun osa pelaajista on purkanut sopimuksensa ja pelinjohtajaksi on vaihtunut myös viime vuonna osan kaudesta KeKin viuhkassa ollut Petri Pulliainen. Jääkö joukkueen menestys myös tulevana kesänä vain puheen tasolle vai nousevatko kempeleläiset taistelemaan tosissaan lähivuosina kärkisijoista?

Manse PP, Tampere

Tulevana kesänä Rantakentällä tullaan näkemään Superpesiskamppailuissa tamperelainen pesäpalloseura ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, kun Manse PP nousi Miesten Superpesikseen lähes 30 vuoden odotuksen jälkeen. Pirkanmaalaiset pyrkivät jäämään pääsarjatasolle pysyvästi, kun seura teki heti avauskaudelle kovia hankintoja. Joukkueen pelinjohtajaksi saapui Matti Iivarinen ja pelaavaan kokoonpanoon tulivat muun muassa kokeneet Juha Niemi ja Mikko Haukkala. Miten hallissa hyvin pelannut joukkue pärjää kesän nurmilla ja kestääkö seuran talous tehdyt hankinnat?

Seinäjoen JymyJussit

Vuonna 2012 perustetun pesäpalloseuran nousua terävimmälle huipulle on odotettu jo useampi vuosi, mutta tilanne näyttää myös tulevan kauden osalta epävarmalta. B-poikien pelinjohtokokemuksella viuhkapariksi saapuvat Jussi Parvi ja Markus Kettunen ovat kesällä kovassa näytönpaikassa, sillä hyvältä rosterilta odotetaan varmasti Seinäjoella tulosta. Korjaantuuko useina vuosina ongelmana ollut ulkopeli ja palaako Henri Puputti hieman heikon viime kauden jälkeen takaisin omalle tasolleen?

Imatran Pallo-Veikot

Imatralla koettiin jälleen talvella muutoksia, kun superlyöjä Jere Dahlstrom (KPL) ja lupaava Konsta Kurikka (SoJy) vaihtoivat seuraa. Tulokkaina seuraan saapuivat Kiteeltä Ville Hämäläinen, kohusiirrolla Joensuusta Tuomas Jussila sekä Koskenkorvalta Juha Toivola. Tasoerot ovat joukkueen sisällä kuitenkin suuria ja ailahtelevaisuutta on ilmassa. Pysyykö etelä-karjalaisten pakka kasassa vai kasaantuuko kokeneille Jussilalle ja Sami Partaselle joukkueessa liikaa vastuuta?

Kiteen Pallo

Nuori kiteeläinen joukkue on haasteen edessä, kun se joutui kovaan aluelohkoon JoMan ja IPV:n kanssa. Henkilökohtaisista syistä Ville Kotron sekä Veli-Matti Sigvartin purettua sopimuksensa tulevat KiPan omat kasvatit samaan lisää vastuuta tulevana kesänä. Viime kaudella kahdeksanneksi yltäneeseen ryhmään tulivat talvella uusina vahvistuksina Tommi Päivinen sekä Tohmajärven Pompun kasvatti Joni Lehikoinen. Kokeneella pelinjohtajalla Petri Tuuvalla onkin vaihtoehtoja siihen, miten tasaisesta materiaalista kasataan voittava kokoonpano.

Haastajat

Hyvinkään Tahko

Perinteikäs etelä-suomalainen seura koki keväällä muutoksia, kun Sotkamosta hankittu ykkösvahti Markus Tuikka sekä kokematon pelinjohtaja Pasi Kokkonen jättivät seuran. Lyhyellä varoitusajalla viuhkaan valittiin seuran sisältä kokenut Miika Rantatorikka kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ketkä tasaisen vahvassa joukkueessa mahtuvat ykköskeulaan ja kestävätkö kakkoskärkeen jäävät pelurit tyytyväisenä? On myös mielenkiintoista nähdä, ovatko Rantatorikan pelinjohtotaidot vielä tallella?

Vimpelin Veto

2010-luvun kestomenestyjä on kesällä kovan haasteen äärellä, kun vuosien vastuunkantajat ovat yksitellen jättäneet seuran. Janne Heimosen lopetuspäätös ja Sami Haapakosken siirtyminen Pattijoelle jättävät muille suuret saappaat täytettäviksi. Miten Perttu Ruuskan siirtyminen lukkariksi vaikuttaa Vedon ulkopeliin, saadaanko sisäpelissä rakennettua Ruuskalle tarpeeksi tilannetta, kun nuori mies lyö numerolla? Ja kestääkö joukkueen elintärkeä ykköskeula Teemu Isoketo – Mikko Kanala ehjänä koko kauden?

Pattijoen Urheilijat

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pattijoki on tulevalla kaudella nousemassa muutamien vuosien tauon jälkeen tosissaan haastamaan Miesten Superpesiksen kärkiseuroja. Sami Haapakosken liittyminen vuosia Topi Kososen reppuselässä kulkeneeseen joukkueeseen tuo varmasti lisää tehoa niin sisä- kuin ulkopeliinkin. Talvella Halli-SM:ssä lopputurnaukseen yltäneen joukkueen kysymysmerkkeinä kuitenkin ovat, miten iäkkään joukkueen pelurit kestävät läpi kesän ehjinä ja miten joukkueessa riittää etenemisvoimaa?

Mestarisuosikit

Sotkamon Jymy

Sotkamossa ollaan totuttu menestymään, mutta palaako Kainuun kultajuna vielä ensi kesänäkään takaisin raiteilleen? Joukkueesta voi kuitenkin nostaa kysymyksiä, kuten miten Jani Komulaisen luotsaamaan ryhmä pärjää ilman etukentän Markus Tuikkaa sekä huippukoppari Jussi Korhosta (KeKi), jonka korvaa vielä pieniä kysymysmerkkejä herättävä Riku Niemi. Jymyn kokoonpano ei ole myöskään läheskään yhtä laaja kuin esimerkiksi Joensuulla tai Kouvolalla. Näistä asioista huolimatta Jymy on myös tulevalla kaudella varteenotettava mestarisuosikki.

Kouvolan Pallonlyöjät

Viime kaudella kärkilyöntitilaston voittaneen Antti Hartikaisen siirtyminen Joensuuhun herätti syksyllä kysymyksiä Koplan joukkueesta. Tahkosta KPL:n pelinjohtajaksi siirtyneen Iiro Haimin ryhmään liittyivät talvikaudella kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen sekä kaikkien aikojen kotiuttaja Jere Dahlström. Joukkueen suuria kysymysmerkkejä ovat kuitenkin loukkaantumiset joukkueen ikärakenteen ja tiiviin pelitahdin myötä sekä nopeiden jalkojen puute. Juokseeko Tommi Mäentausta jalkansa puhki jo runkosarjassa ja peluutetaanko esimerkiksi Matti Saukkoa Mäentaustan kanssa yhdeksikössä kärkiparina? Jos näin, niin kenet Haimi pudottaa jokeriosastolle tai peräti ulos kokoonpanosta? Toni Laakson, Toni Kohosen vai kenties Anssi Lammilan?

Joensuun Maila

Vaikka viimevuosikymmenen avainpelaajat Tuomas Jussila (IPV) ja Juha Niemi (Manse PP) lähtivät Joensuusta kohti uusia haasteita, ei tilanne näytä Mehtimäellä niin pahalta kuin voisi kuvitella. Nuori Konsta Kettunen on jo nyt sarjan parhaita ulkopelaajia kakkospolttajana sekä uudet hankinnat, kuten KiPasta ja Koplasta siirtyneet Topi Hurskainen sekä Antti Hartikainen ovat varmoja valintoja osaksi niin sisä- kuin ulkopeliäkin. Näillä sanoilla Mikko Korhosen ryhmä on suurin suosikki mestariksi myös tulevalla kaudella.

Joukkueen mietteitä

Pelinjohtaja Petri Tuuva, mitä tavoitteita joukkueella on tulevalla kaudella?

”Tavoitteita ei olla vielä lyöty lukkoon, hallissa oli omat tavoitteet mutta korona muutti aikatauluja. Tavoitteet lyödään joukkueen kanssa lukkoon lähiviikkoina.”

Mitä odotat joukkueelta kesäkuussa tulevilta harjoitusotteluilta?

”Pelattiin hallissa hyvin ja peli kehittyi kokoajan. Ensimmäinen peli voi koronan haasteiden takia olla vaikea, mutta yritetään saada talvella opeteltuja asioita tehtyä ettei kaikkea tarvitse aloittaa nollasta.”

Ketä joukkueesta kannattaa seurata kesän peleissä?

”Samu-Kalle (Varonen) on ulkopelissä kolmoskopparina tärkeässä roolissa ja sisäpelissä päävaihtajana isossa roolissa mielenkiintoinen seurattava.”

Joukkueen kapteeni Valentin Ikonen, eroaako kapteenin rooli sinulla jotenkin normi rivipelaajasta?

”Esimerkin näyttäminen on itellä luontaista ja tykkään hoitaa reenit hyvin ja olla esimerkkinä. En ole muuttanut tietoisesti omaa tekemistä ja arvostan valintaa.”

Onko sinulla henkilökohtaisia tavoitteita tulevalle kaudelle?

”Korona pisti ehkä uusiksi niin joukkueen kuin pelaajien tavoitteita. Yks laajempi ois pelata paras kesä koskaan, parempi kuin viimeks ja kestää koko kausi ehjänä.”

Joukkueen varakapteeni Hannes Pekkinen, miten poikkeuksellinen tilanne vaikutti harjoitteluun?

”Ei paljoa vaikuttanut, maaliskuussa pääsi jo reenaamaan lajia neljän hengen porukassa ja kotona pääsi tekemään kuntosalilla normaalisti fysiikkaa. Pakko kyl myöntää et pari ekaa viikkoa meni ihmetellessä.”

Pidittekö joukkueen kanssa yhteyttä poikkeustilan aikana?

”Koko joukkueella pidettiin muutamia nettipalavereja, muuten tasaisesti viesteillä ja osan kanssa ihan kasvotusten.”

Kaksi harjoitusottelua Rantakentällä kesäkuussa

Miesten Superpesiksen runkosarja alkaa 2.7. ja KiPan osalta kausi käynnistyy sunnuntaina 5.7. kotiottelulla Imatran Pallo-Veikkoja vastaan. Ennen kauden alkua KiPa pelaa Rantakentällä kaksi harjoitusottelua, perjantaina 26.6. Joensuun Mailaa ja sunnuntaina 28.6. Siilinjärven Pesistä vastaan. Liput kolmeen ensimmäiseen runkosarjan kotiotteluun ovat ennakkomyynnissä, harjoitusotteluihin liput myydään portilta.

KiPan harjoitusottelut Rantakentällä:

Pe 26.6. klo 18 KiPa-JoMa

Su 28.6. klo 17 KiPa-SiiPe

Runkosarjan kolme ensimmäistä kotiottelua:

Su 5.7. klo 17 KiPa-IPV

Su 12.7. klo 17 KiPa-JoMa

To 16.7. klo 18 KiPa-SiiPe

TERVETULOA RANTAKENTÄN TUNNELMAAN!