15.6.2018. KiPa varasti voiton Karjalan I derbyssä Joensuussa. JoMa – KiPa 0 – 1 (3 – 3, 3 – 3, s0 – 1)

Joensuun Mehtimäen uudella pesäpallostadionilla pelattiin kaksi jaksoa tasan, molemmat juoksuin 3 – 3. Mutta ”Mehtimäen kirjaston” tilalle rakennettu ”Mehtimäen kirkko” hiljeni supervuoroparissa kun KiPan kapteeni Sami Partanen iski KiPan voittojuoksun.

Katso kuvat ottelusta

Itkisin jos olisin pienempi, lopetti JoMan kiteeläislähtöinen pelinjohtaja Petri Pennanen oman puheenvuoronsa lehdistölle kertoen miten hieno laji pesäpallo on ja miten monenlaisia fiiliksiä se voi saada aikaan.

–  Jos sitä käy vaikka pyörälenkillä siten, että ottaa ensin oikein kovan vauhdin alussa ja sitten kokeilee, meneekö vaikka 15 kilometriä, niin eihän se mene. Otettiin ihan hyvän vauhdit alkuun ja sen jälkeen istuttiin tarakalla katsellen, kun kaikki meni pieleen, tiivisti Pennanen.

– Tämä oli hieno opetus meille, tunnusti Pennanen ja JoMan ykköspalkittu lukkari Juha Puhtimäki (2 tuotua, 7/9 KL) jatkoi samalla linjalla:

– Jonnelta vaan putos pallo räpylästä ja sen jälkeen ei oltu ollenkaan edes kentällä. Surkea suoritus suomeksi sanottuna!

KiPan voitti jo hutunkeiton ja valitsi aloittavan sisävuoron saamatta kuitenkaan kotiutustilannetta aikaan. Heti tasoittavalla JoMan  Juha Niemi (vain 2 lyötyä /7 yritystä) epäonnistui ensimmäisessä ajolähdön purkuyrityksessään, mutta toisella loistava kumura aivan kolmosrajalle  ja Juha Puhtimäki sekä Henri Litmanen toivat isännät 2 – 0 johtoon. Onneksi KiPan kolmoskoppari Samu-Kalle Varonen löysi pallon kaukaa takarajan takaa ettei kunnaria tullut lisäksi. Kun JoMa sai vielä häntäpäästä toisen ajolähdön aikaiseksi ja Aleksi Rautiainen kotiutti KiPa heikon tappoheiton avustuksella Matias Hännisen, menivät isännät jo 3 – 0 johtoon. Mutta ottelu ei ollut vielä alkanutkaan…

– Omat fiilikset on paremmat kuin aamupäivällä kun käytiin laittamassa mummo multiin, aloitti KiPan ykköspalkinnon jälleen saanut Sami ”Eko” Partanen, joka iski KiPan toisen jakson ensimmäisen 0 – 1  ja kolmannen 1 – 3 juoksun sekä ratkaisi koko ottelun voiton supervuoroparin täydellisellä pystärillä kakkospesän taakse.

Joni Tervo ensi kertaa tänä kesänä lukkarin tointilla – ja homma hoitui mallikkaasti

Vastustajan räpylän kautta (kolmoskoppari Jonne Kemmpainen pudotti pallon räpylästä Antti-Jussi Toropaisen 3 – 1 kavennuksessa) saatiin uskoa ja Rahusen Simo iski  laadukkaita kovia. Näin jaksettiin pelata ja pelata. Keula toimi loistavasti noinkin kovaa ulkopelijoukkuetta vastaan.  (Ville Hämäläinen 6/8 kertaa ykköselle, SImo Rahunen 6/8 kärkkäriä kakkoselle ja Samu-Kalle Varonen 4/5 kertaa vaihto kolmoselle. JoMan kärjessä vastaavat lukemat 2/5, 2/5 ja 2/3)

Kun edellä olevat onnistuu, niin se mahdollistaa senn, että pääsee lyöntipuuhiin ja kotiuttajien pitää hoitaa tehtävänsä, jatkoi Partanen kehuen KiPan selvästi JoMaa parempaa kärkeä.

Me uskottiin ja jaksettiin pelata. Ne kaikki juoksut olivat lyötyjä juoksuja vaikka räpylästä saatunakin. Meidän peli parani ensimmäisellä jaksolla ja toinen jakso oli jo mallikasta. Kokonaisuudessaan meiltä ehjä suoritus, tiivisti KiPan pelinjohtaja Raimo Bragge.

Joni Tervo (1 lyöty, 2/3 KL, KiPan kakkospalkinto)  täytyy nostaa esiin joukkueesta. Hän on pelannut isolla sydämellä joka pelipaikallaan. Hän on ollut kolmosvahtina, ykkösvahtina, siepparina ja nyt lukkarina ihan hyvän pelin, nosti Bragge esiin myös KiPan toisen jakson 0 – 2 juoksun iskeneen työmiehen.

JoMan kakksopalkinto annettiin kunnarin tyhjäänkenttään iskeneen ja tuplajuoksullaan toisen jakson edes tasoihin ja ydhelle sarjapisteelle pelastaneelle Konsta Kettuselle (1+0 lyötyä, 2 tuotua, 6/8 KL).

Sami Partanen iski supervuoroparissa KiPan voittojuoksun Ville Hämäläisen tuomana

Avausjakson KiPan nousun alun 3 – 0 tappioasetelmasta kavennukset 3 – 1, 3 – 2 ja tasoituksen 3 – 3 iski kolmessa eri sisävuorossa Antti-Jussi Toropainen, ja näin KiPa sai tasoitettua JoMan avausvuoroparin selvän tuntuisen johdon. Juoksuista ensimmäisen toi Samu-Kalle Varonen Kemppaisen pudotettu koppipallon, toisen tarkalla välilyönnillä Veli-Matti Sigvart ja kolmannen Simo Rahunen kovalla kakkospuolen maalyönnillä ulkokentän hermoilllessa. KiPan tasoa korostaa se, että näillä kolmella juoksulla Antti-Jussi ei ppäässyt palkinnoille.

Toisen jakson KiPa aloitti ulkona pitäen JoMan nollilla vaikka viimeisenä lyöjänä Niemi iski kumuran kolmospuolelle. Varosen nopeus riitti hakemaan siitä kopin ja haavat kotiin. Tasoittavallaan KiPa rakensi hetikärjestään palottomat ajot Sami Partaselle, joka löi pystärin kolmospuolelle väliin. Pallo ei jäänyt syöksykopissa räpylään vaan Veli-Matti Sigvart toi 0 – 1. KiPa pyöritti viisi ajolähtöä tässä vuorossa ja Ekon lisäksi Joni Tervo hihassaan numero 7 iski samanlaisen välilyönnin kolmospuolelel ja Sami Partanen toi 0 – 2.

Toisessa vuoroparissa JoMan Aleksi Rautiainen kotiutti välilyönnillä Juha Puhtimäen kaventaen 1 – 2, mutta KiPa kuittasi heti Sami Partasen lyödessä merkkaamattoman välilyönnin kakkospuolele, jolla myöhään lähteneenäkin kärkietenijä Ville Hämäläinen kiiti 1 – 3.

Kolmannen alkavalla alkoi ääni nousta katetussa katsomossa kun Konsta Kettunen onnistui iskemään kovan kakkosrajaan ja hyvin pelannut sieppari Juhani Myyryläinen ei palloon ehtinyt. Hämäläinen syöksyi aidan ali pallon perään, mutta kunnari tyhjään kenttään kavensi luvuiksi 2 – 3. KiPasta viime syksynä JoMaan siirtyneelle Hannes Pekkiselle oli yllätysmerkki päällä ja välilyönnillä Konsta Kettunen toi tuplajuoksun tasoittaen jakson 3 -3. Tasoittavalla KiPa sai yhden palon ajot Valentin Ikoselle, mutta kova laaka jäi Jussilan räpylään kopiksi ja koska etenijä oli irti myös kakkoselta, vuoro vaihtui.

Viimeisen vuoroparin alkavalla JoMan lyönnit lähtivät hankalasti viitosesta. Tervo näytti lukkariosaamistaan ja haki näpystä ensimmäisen ristin taululle ja eikä JoMa saanut etenijää kuin kerran edes kakkoselle kun Myyryläinen poltti Tuomas Jussilan kolmoselle. Näin KiPa riemuisti jo ainakin yhdestä arjapisteestä.

Supervuoroparissa KiPa valitsi ukovuoron ja JoMa sai kerran etenijän kakkoselle kun Myyryläinen poltti näpystä Lauri Kivisen kolmoselle ja Varonen lopetti vuoron polttamalal Kettusen kakkoselle.

Juhani Myyryläinen tuulettaa riehakkaasti

KiPa tuli sisään uskoa täynnä. Hämäläinen meni kentälle kovalla kakkosrajalyönnillä, Rahunen viahtoi näpyllä ja keksisaumalyönnillä etupesät, Varonen koukknäpyllä takapesät ja kopin pudotuksella palottomat ajot KiPalle. Sami ”Eko” Partanen ratkaisi toisenkin sarjapisteen täydellisellä pystärillä kakkospesän taakse ja Ville Hämäläinen toi ilman merkkiäkin voittojuoksn s0 – 1.