Eero Pitkänen liittyi KiPan valmennustiimiin

Kiteen Pallon valmennusasiat on nyt lopullisesti kunnossa, kun Eero Pitkänen liittyi jo aiemmin pelinjohtajiksi valittujen Petri Tuuvan ja Saku Havukaisen seuraksi superpesisjoukkueen valmennustiimiin. Hänen vastuualueenaan on fysiikkavalmennus.

Pitkänen on pitkän linjan pesäpallomies. Pesisvuosia on takana jo likemmäs 30. 1990-luvulla hän kolusi pelaajana kaikki sarjatasot ja kuluvalla vuosituhannella hän on keskittynyt valmentamiseen ja pelinjohtamiseen.

Superpesiksen seuraajille hän on tullut tutuksi Puijon Pesiksen pelinjohtajana 2006 ja 2007 ja viimeksi Kouvolan Pallonlyöjien viuhkamiehenä Mikko Hylkilän potkujen jälkeen 2015-2017. Viime kaudet Pitkänen on tehnyt hyvää työtä Koplan nuorten joukkueiden luotsaajana.

KiPaan Pitkänen kertoo siirtyneensä Petri Tuuvan aloitteesta. Tuuva halusi tiimiinsä kaverin, jolla on kokemusta ja näkemystä fysiikkavalmennuksesta sekä harjoitusten rytmittämisestä niin, että ne tukevat toisiaan. Taustalla on myös seurajohdon ajatus entistä ammattimaisemmasta toiminnasta.
Neljä vuotta sitten valmentajan ammattitutkinnon suorittanut Pitkänen on Kouvolassa näyttönsä jo antanut; moni pesäpalloa läheltä seuraava tietää Koplan olevan yksi superin kovakuntoisimmista, ellei peräti kovakuntoisin joukkue.

KiPaan siirtymistä oli omiaan helpottamaan se, että joukkueen harjoitusringissä on neljä aiemmilta vuosilta tuttua valmennettavaa: Jesse Eskelinen, Valentin Ikonen, Ville Posti ja Veli-Matti Sigvart.

Fysiikkavalmennus on mielenkiintoista ja haasteellista toimintaa. Sen on oltava viimeisen päälle yksilöllistä.

– Ajatellaanpa vaikkapa Elmeri Purmosta ja Sami Mikkolanahoa. Jokainen ymmärtää, että heihin ei voi soveltaa samanlaista harjoitusohjelmaa, kun toisen tehtävänä on edetä mahdollisimman nopeasti ja toisen lyödä mahdollisimman kovaa, Pitkänen konkretisoi.

Kouvolan Pallonlyöjien peräsimessä pitkän päivätyön tehnyt Eero Pitkänen veti ensimmäiset fysiikkatreenit KiPan pelaajille viime viikonloppuna pidetyllä yhteisleirillä. Kasperi Kaksonenkin sai hyvää esimakua siitä, mitä alkavalla harjoituskaudella tuleman pitää.

Kokeneena pelimiehenä ja kovan vaatimustason valmentajana Pitkänen korostaa myös pelaajien roolia.

– On äärimmäisen tärkeää, että peruskunto ja motiivi ovat kunnossa, kun juoksunopeudessa ruvetaan ottamaan viimeisiä sekunnin sadasosia pois tai kun heitto- ja lyöntivoimaa lähdetään virittämään huippuunsa.

Uutta tehtäväänsä Pitkänen tulee hoitamaan paljolti etätyönä. Hän uskoo, että puhelin- ja sähköpostiliikenne on pelaajien ja Kouvolan välillä vilkasta, kun yhteistyö lähtee täysillä toimimaan. Toki hän on myös itse fyysisesti harjoituksissa paikalla aina kun tarvetta ilmenee.

Tulevan pesiskauden Pitkänen uskoo olevan entistä mielenkiintoisempi, sillä pelaajamarkkinoilla tapahtuneet muutokset tasoittivat merkittävästi joukkueiden välisiä voimasuhteita.

Teksti: Jouko Väistö