Minilomalle Tallinnaan syyskuussa!

Kiteen Pallo yhdessä kumppaneineen Pohjolan Matkan ja Viking Linen kanssa järjestää matkan suoraan Kiteeltä Tallinnaan syyskuussa. Matkusta yhdessä muun pesishenkisen porukan kanssa, koe Tallinnan nähtävyydet, shoppaile ja nauti kaupungin tunnelmasta sekä laajasta ravintolatarjonnasta.

Matkapakettiin sisältyy:

 • Bussikuljetukset Kiteeltä ja takaisin.
 • Laivamatkat Helsinki – Tallinna – Helsinki kansipaikoilla.
 • Majoitus kahden hengen huoneissa Original Sokos Hotel Virussa.
 • Aamiaiset hotellilla.

Lisämaksusta:

 • Ateriat laivalla.
 • Yhden hengen huone.

Koko paketti huokeaan hintaan 119 euroa!

Lue tarkemmin ja varaa matka osoitteesta: https://www.pohjolanmatka.fi/fi/valmismatkat/erikoismatkat/viro/hotellimatkatallinna1yokiteenpallo#matkaohjelma

 

 

Jani Ahonen loppukaudeksi takaisin KiPaan

Kiteen Pallon sopimuspelaaja Jani Ahonen palaa joukkueen vahvuuteen loppukauden ajaksi.

Jani Ahonen. Kuva: Niilo Hirvonen.

Ahonen siirtyi toukokuussa määräaikaisella siirrolla ykköspesisseura Haminan Palloilijoiden vahvuuteen ja tekikin rannikkokaupungissa kovaa jälkeä: pelaamassaan 14 ottelussa Ahonen merkkautti itselleen 1+3 lyötyä ja 36 tuotua juoksua, sekä 73 kärkilyöntiä. Ahonen pitää Ykköspesiksen etenijätilaston kärkipaikkaa hallussaan.

”Jani on meidän käytettävissä ensi viikosta alkaen. Koko joukkue odottaa jälleen Janin saamista rinkiin”, kertoi pelinjohtaja Raimo Bragge.

Kaksi tärkeää kotipeliä edessä

KiPa pelaa kaksi kotiottelua kolmen päivän sisään, kun torstaina 18.7 Rantakentälle saapuu Pattijoen Urheilijat ja heti perään lauantaina 20.7 Seinäjoen JymyJussit mittaavat kiteeläisten tason.

Ensimmäisenä vieraaksi saapuva Pattijoen Urheilijat ovat vaisun alkukauden jälkeen kohentaneet tulostasoaan ja poimineet pisteitä tasaiseen tahtiin läpi kesä- ja heinäkuun. Useiden kolmen pisteen voittojen turvin raahelaiset ovatkin nousseet vahvasti kiinni pudotuspelipaikkaan ja kuudenteen sijaan. Joukkueen kokeneet vastuunkantajat – Topi Kosonen, Jari Törmänen ja Timo Kallio – ovat olleet tälläkin kaudella suuressa roolissa. Tämän sai kokea myös KiPa vieraillessaan Raahessa kesäkuun lopussa, jolloin isännät veivät ottelun puhtaasti 2-0 (5-2, 3-2) Kososen lyödessä neljä juoksua ja Törmäsen säestäessä kolmella lyödyllä.

Viime vuonna PattU haki Kososen johdolla vierasvoiton Rantakentältä. Kuva: Niilo Hirvonen.

Lauantaina vieraaksi saapuva, viidentenä sarjataulukossa majaileva, seinäjokisryhmä on myös ollut viime aikoina loistovireessä ja hävinnyt viimeisen kuukauden aikana ainoastaan kerran – sarjajohtaja Vimpelille. Viimeisimpänä kaatui edellisenä sunnuntaina Kempeleen Kiri vieraissa luvuin 1-2 (9-1, 3-7, 0-4). Joukkueen riveistä löytyi tässäkin ottelussa tuttu ratkaisija, Jukka-Pekka Vainionpää, joka takoi Kempeleen kenttään kahdeksan juoksua. Ennen Kiteelle saapumista JymyJussit kohtaa vielä edeltävänä päivänä Kouvolan vieraissa. Tämän kauden ensimmäisestä kohtaamisesta KiPalla on hyvät muistot, kun toukokuussa Seinäjoelta matkaan tarttui 0-1-vierasvoitto tiiviin ulkopelin siivittämänä. Isännille suotiin tuolloin ainoastaan yksi juoksu. Myös edellinen kohtaaminen Rantakentällä kesällä 2018 päättyi kiteeläisten voittoon.

Viime kerralla JymyJussien vierailu päättyi KiPan juhliin. Kuva: Niilo Hirvonen.

KiPa lähtee tuplakotiotteluihin allaan kaksi tappiota sarjan kärkinipuille, joita kuitenkin edelsi makea kolmen pisteen voitto Imatran vieraana. Joukkueen kokoonpano on viime viikkoina kokenut muutoksia: nuorista ennakkoluulottomia otteita esittänyt Lassi Vasarainen on noussut pelaavaan kokoonpanoon ja Juha Toikka siirtyi loppukesäksi uusien haasteiden pariin. Myös pienet loukkaantumisvaivat ovat tuoneet oman mausteensa joukkueen ryhmitykseen.

Varonen Kouvolassa viime sunnuntaina. Kuva: Niilo Hirvonen.

Edellisessä ottelussa Kouvolan vieraana vaikean ensimmäisen jakson jälkeen joukkue nousi taistelemaan vielä jaksovoitosta, kun Samu-Kalle Varosen läpilyönnillä näytti mahdolliselta, että toinen jakso kääntyisi vielä kiteeläisille. Kouvolan ulkokenttä suorituksellaan taikoi kuin taikoikin 1+2 juoksun arvoiselta näyttäneestä läpilyönnistä kaksi paloa ja KiPa jäi täten pisteittä.

Nyt on kuitenkin aika kääntää tiukat kamppailut jaksovoitoista omalle puolelle ja sitä kautta ottelut voitoiksi. Nähdään Rantakentällä ja kannatetaan KiPa loppuviikon aikana kahteen kotivoittoon!

Kiteen Pallo – Pattijoen Urheilijat, Raahe: torstaina 18.7 klo 18.00, Kiteen Rantakentällä.

Kiteen Pallo – Seinäjoen JymyJussit: lauantaina 20.7 klo 16.00, Kiteen Rantakentällä.

Juha Toikka purkaa pelaajasopimuksensa

Kiteen Pallo ja Juha Toikka ovat purkaneet pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Päätös sopimuksen purkamisesta oli pelkästään minun, Kiteen Pallolla ei ollut asiaan osaa ja kaikki mahdolliset asiat minun suhteeni hoidettiin oikein mallikkaasti.

Pelit kipassa meni ailahtelevasti, ja en päässyt missään vaiheessa omalle tasolle.Tämä oli varmasti oikea ratkaisu niin seuralle kuin minullekin. –Toikka kertoo

Toikka ehti pelaamissaan 16:ssa ottelussa saalistaa 63 kärkilyöntipistettä ja lyödä 3 kunnaria ja 2 tavallista juoksua.

Toivotamme Toikalle tsemppiä tuleviin koitoksiin ja kiitämme kuluneesta ajasta.

Joensuu vieraaksi kauden toiseen paikalliskamppailuun

Kauden toinen Pohjois-Karjalan paikalliskamppailu pelataan huomenna torstaina 11.7 klo 18.00 alkaen Kiteen Rantakentällä.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi toukokuussa Kerubi stadionilla koleissa olosuhteissa JoMan 1-0 (0-0, 10-0) -voittoon. Ensimmäinen jakso ei silloin mitään pesäpallon riemujuhlaa ollut, mutta toisella jaksolla hallitseva Suomen mestari sai urut auki Aleksi Rautiaisen läpilyönnillä. Viime vuonna molemmat joukkueet tekivät onnistuneet ryöstöretket toisensa kotikentille tasaten paikalliskamppailuiden otteluvoitot tasan 1-1. Edellinen kotivoitto paikalliskamppailusta on nähty heinäkuussa 2017, kun KiPa kaatoi joensuulaiset puhtaasti 2-0 (2-1, 3-2).

KiPa lähtee otteluun allaan hieno 0-2 -vierasvoitto Imatrasta tiistailta. Tällä voitolla joukkue katkaisi viiden ottelun tappioputken ja nousi samalla sarjataulukossa kahdeksannelle sijalle. Voiton takuumiehinä häärivät lukkarina pelannut Ville Liukku, joka sekoitti kotijoukkueen sisäpelin lähes täydellisesti työskentelyllään lautasen ääressä, sekä Hannes Pekkinen, joka löi alkutahdit toiselle jaksolle kolmen juoksun arvoisella kunnarillaan.

Jatkosopimuksenkin sorvannut Ville Liukku oli Imatra-voiton takuumiehiä. Kuva: Niilo Hirvonen.

Joensuun Maila puolestaan lähtee otteluun allaan vierasvoitto Siilinjärveltä luvuin 1-2 (1-5, 2-1, 0-1). Ottelussa voiton takuumiehinä häärivät tuttu jokerikaksikko Aleksi Rautiainen ja Juha Niemi, jotka paukuttivat kolme juoksua mieheen. Sarjatilanteen kannalta joensuulaiset ovat tällä hetkellä pienoisessa ”väliinputoajan” tilanteessa, jossa piste-eroa sekä sarjan kärkeen, että alaspäin on kohtuullisen paljon. Joukkue käy kuitenkin kiivasta kamppailua ainakin kotiedusta pudotuspeleihin Hyvinkään tahkon kanssa.

KiPan Topi Hurskainen odottaa huomista paikalliskamppailua jo innolla:

”Mielenkiinnolla odota huomista matsia, meillä on ollut hyvä boogie viimeiset pari peliä. Ollaan saatu peli-ilmettä parannettua ja onnistumisia on ruvennut tulemaan laajalla rintamalla. Kyllä meidän pitää pelata huomenna sitä omaa kauden parasta peliä, jotta voittoon on mahdollisuuksia. Luulen, että kumpi pystyy pitämään virheet vähemmällä näissä paikalliskamppailuissa, on vahvoilla. Hyvin on viime vuosina pystytty JoMaa haastamaan kotipeleissä, uskon, että nytkin. Toivottavasti sääkin suosisi.”

Kiteen Pallo – Joensuun Maila, torstaina 11.7 klo 18.00, Kiteen Rantakentällä

Tervetuloa!

Kiteen Pallolle tukku jatkosopimuksia – Petri Tuuva pelinjohtaja kaudella 2020

Kiteen Pallo on solminut viisi tärkeää jatkosopimusta tulevia kausia silmällä pitäen.

Hannes Pekkisen ja Samu-Kalle Varosen voimassa olevien sopimusten lisäksi myös Valentin Ikonen, Jesse Eskelinen, Ville Kotro ja Ville Liukku ovat laittaneet nimen sopimuspaperiin ja jatkavat täten KiPan punanutussa. Kesken kauden Raimo Braggen aisapariksi 2. pelinjohtajaksi saapunut Petri Tuuva on myös allekirjoittanut pelinjohtajasopimuksen ja mies nähdään KiPan viuhkan varressa tulevalla kaudella.

Kaudeksi 2018 Kiteelle siirtyneiden Ikosen, 23, ja Eskelisen, 22, sopimus kattaa kauden 2020 ja option kaudesta 2021. Joukkueen runkopelaajiin kuuluvat miehet ovat esiintyneet tällä kaudella kaikissa KiPan 17 ottelussa. Ikonen on ollut muun muassa sisäpelissä yksi joukkueen kantavia voimia 1+22 lyödyllä, seitsemällä tuodulla ja 69 kärkilyönnillä. Joukkueen lukkaroinnista vastaavalla Eskelisellä puolestaan on iso rooli joukkueen ulkopelissä. Miehen tehot sisäpelissä kuluneelta kaudelta ovat kolme lyötyä, viisi tuotua ja 54 kärkilyöntiä.

”Meillä on kasassa nuori joukkue, jossa on todella paljon potentiaalia. Joukkue on kokonaisuudessaan sellaisessa kehitysvaiheessa ja ura menossa siihen suuntaan, että uskon meidän menevän eteenpäin joukkueena myös tuloksellisesti”, kommentoi Ikonen jatkosopimustaan.

”Samoilla linjoilla olen Allun kanssa, potentiaalinen nuori joukkue ja kun omakin rooli miellyttää, niin hyvillä mielin jatkan”, jatkoi Eskelinen.

Kolmatta kauttaan Kiteellä pelaava Ville Kotron, 23, sopimus on kaksivuotinen. Rautaisista ulkopelisuorituksista tunnettu Kotro on myös pelannut kaikki 17 ottelua kuluvalla kaudella, joissa mies on lyönyt kolme juoksua, tuonut yhden ja kerännyt 35 kärkilyöntiä.

”Olen viihtynyt hyvin Kiteellä. Meillä on nuori porukka ja mahdollisuus ottaa isoja askelia eteenpäin, kun kaikki palaset loksahtavat kohdilleen”, totesi Kotro sopimustaan.

Kiteen oman kasvatin Ville Liukun, 28, sopimus on mallia 1+1. Täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa palannut Liukku on ollut kuluneella kaudella joukkueen kärkikotiuttaja, lyöden 16 ottelussa 1+34 juoksua. Tämän lisäksi tuotua juoksuja on kuusi ja kerättyjä kärkilyöntejä 52.

”Minulle Kiteellä jatkaminen oli selkeä ykkösvaihtoehto, joten hyvillä mielin tein jatkosopimuksen”, kertoi Liukku.

Neljän pelaajasopimuksen lisäksi myös pelinjohtopuolella on saatu palasia kasaan, kun Petri Tuuva on allekirjoittanut kahden vuoden sopimuksen seuran kanssa.

 ”Ylpeänä kannan KiPan logoa myös jatkossa. Meillä on hyvä runko kasassa tulevaisuutta ajatellen”, totesi Tuuva.

 

KiPan sopimustilanne 2020:

 • Jesse Eskelinen
 • Valentin Ikonen
 • Ville Kotro                                  
 • Ville Liukku                                
 • Hannes Pekkinen
 • Samu-Kalle Varonen               
 • Pelinjohto, Petri Tuuva          

Fanikyyti Imatralle

KiPa järjestää bussikyydin superpesisotteluun Imatran Pallo-Veikot – Kiteen Pallo, joka pelataan Imatralla tiistaina 9.7.2019 klo 18.00.

Kyyti maksaa 15 euroa. Ottelulippu ostetaan erikseen.

Bussi starttaa matkaan Kiteen ABC:ltä tiistaina 9.7 klo 15.30. Varaathan mukaan käteistä maksun suorittamista varten.

Bussikyyti toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 30 hlöä. Ilmoittautuminen Kiteen Pallon toimistolle maanantaina 8.7.2019 klo 12.00 mennessä sähköpostilla kiteenpallo@kipa90.com tai tekstiviestillä 040 129 2885.

Bussikyydin toteutuminen päätetään ilmoittautumisajan jälkeen ja ilmoittautuneille ilmoitetaan erikseen.

Lähde mukaan Ukonniemielle kannustamaan KiPa voittoon!

SiiPe vierailee toistamiseen Rantakentällä

Kahden välipäivän jälkeen Kiteen Pallo jatkaa kotiotteluitaan, kun vieraaksi saapuu tälle kaudelle toistamiseen Siilinjärven Pesis.

Siilinjärvi kohdataan kesän aikana yhteensä neljä kertaa ja tuleva ottelu Kiteellä on kohtaamisista jo kolmas. Toukokuussa SiiPe vieraili Rantakentällä, jolloin märissä olosuhteissa pelattu ottelu päättyi KiPan 2-1 (6-1, 1-2, 1-0)-voittoon. Samoin Siilinjärveltä KiPa onnistui hakemaan voiton samoin jaksoluvuin 1-2 (2-1. 2-5, 0-1).

Edellisessä kohtaamisessa Mantulla KiPa pääsi tuulettamaan voittoa. Kuva: Niilo Hirvonen.

KiPalla on allaan kolmen ottelun tappiollinen jakso, josta viimeisin tuli kotikentällä edellisenä lauantaina Vimpelin Vedon käsittelyssä luvuin 0-2 (0-3, 1-3). Joukkueen pelaajista ainakin Ville Hämäläinen on kärsinyt pienistä vammoista, mutta pelannee Siilinjärveä vastaan. Mielenkiintoisin uutinen joukkueesta kantautui kuitenkin sunnuntaina, kun Sami Mikkolanaho siirtyi loppukaudeksi KiPan paitaan. Alkukauden mies edusti Alajärven Ankkureita. Mikkolanaho tuo varmasti lisää leveyttä KiPan kotiutuspuolelle.

Mikkolanaho kesäkuun alussa Rantakentällä Ankkureiden paidassa. Kuva: Niilo Hirvonen.

Vieraaksi saapuva SiiPe katkaisi koko kesäkuun jatkuneen tappioputkensa sunnuntaina 30.6 tärkeässä kamppailussa Alajärven Ankkureiden vieraana. Voiton takuumiehinä olivat Samu Vainikainen kunnarillaan 1+2 juoksun arvoisesti, sekä tasaisesti koko kauden miestä kotiin lyönyt Kimmo Lukkari kahdella lyödyllä juoksullaan. SiiPen kolmen pisteen voiton myötä KiPaa ja SiiPeä erottaa sarjataulukossa tällä hetkellä kaksi pistettä.

Pelinjohtaja Raimo Bragge odotti maanantaina tulevaa ottelua jo innolla:

Sarjan puoliväli saavutettu ja aika ottaa positiivinen startti syyskierrokselle. Tiedostamme, että olemme hieman kahlanneet viime aikoina, mutta nyt puhaltaa uudet tuulet ja kaikkihan on tässä vaiheessa kesää vielä täysin auki. Mikkolanahon tuleminen Kiteelle oli hieno juttu. Sauma saada mies tänne tuli hieman yllättäen puskista. Hän tuo kotiutusosastollemme lisää laajuutta. Meillä on selkeä tavoite ja huomenna tavoite ottaa askel sitä kohti.”, Rami totesi.

Kiteen Pallo – Siilinjärven Pesis, tiistaina 2.7 klo 18.00, Kiteen Rantakentällä.

Tervetuloa!

KiPa saa haluamansa vahvistuksen Sami Mikkolanahosta

Kiteen Pallo saa riveihinsä kovan luokan kotiuttajan, kun Sami Mikkolanaho siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella Alajärven Ankkureista kiteeläisyhdeksikköön.

Ensimmäisen kerran hänet nähdään Rantakentällä tositoimissa ensi tiistain SiiPe -ottelussa.

Mikkolanaho on Alajärven kasvatti ja toiminut Ankkurien kapteenina viimeiset 4,5 vuotta. Hän on koko uransa pelannut jokerina ja kuulunut kasvattajaseuransa kantaviin voimiin.

Erityisen hyvin hänet muistetaan kausilta 2015 ja 2017. Kaudella 2015 hän sijoittui lyöjätilastossa kahdeksanneksi paukuteltuaan 3 kunnaria ja 70 tavallista juoksua. Saman vuoden toukokuussa hänet valittiin myös Superpesiksen kuukauden pelaajaksi.

Kaksi vuotta sitten hän löi runkosarjassa 71 juoksua, millä irtosi lyöjätilaston yhdeksäs sija. Kuluvalla kaudella hän on pelannut Ankkureissa 12 peliä ja lyönyt niissä 14 juoksua.

Mikkolanaho on tunnettu etenkin hyvästä kumuralyönnistään, mutta muitakin kotiutuslyöntejä lyöntiarsenaalista löytyy. Hän uskoo niillä olevan KiPassa käyttöä, kun kotiutettavana on nopeajalkaisia etenijöitä.

Kiteen Palloon siirtymisen hän kokee mieluisana haasteena.

-On mahtava homma päästä pelaamaan puhtaalta pöydältä joukkueessa, joka on täynnä nuoria huippupelaajia ja tulevaisuuden lupauksia, hän perustelee seurasiirron taustoja.

KiPassa hän odottaa luonnollisesti kotiutustehtäviä, mutta sanoo tarvittaessa olevansa valmis muihinkin rooleihin.

Sarjakärki saapuu Rantakentälle – runkosarja saapuu puolivälin etappiin

KiPa palaa kolmen viikon tauon jälkeen kotoiselle Rantakentälle Superpesiksen merkeissä, kun vieraaksi saapuu sarjaa johtava Vimpelin Veto.

Torstaina juhannustauolta palannut kiteeläisryhmä kärsi harmittavan tappion vieraissa Pattijoen Urheilijoille luvuin 2-0 (5-2, 3-2). Ottelusta puuttui sairastumisen vuoksi armeijasta kotiutunut Samu-Kalle Varonen, jonka toivotaan toipuvan pelikuntoon huomiseen kamppailuun.

Vimpeli-kohtaamisen jälkeen joukkueen runkosarja on puolen välin krouvissa. 14 pelaamastaan ottelusta KiPa on onnistunut voittamaan kuusi ja kahdeksan kertaa ottelusta on jouduttu poistumaan tappion kera. Tilastoissa KiPan miehistä on loistanut hyvän alkukauden pelannut Topi Hurskainen, joka on kärkilyöntitilaston 8. sijalla 87 kärkilyönnillään, sekä etenijätilaston 7. sijalla 24 tuodulla juoksullaan. Kotiuttajajokerin roolissa vakuuttanut Ville Liukku puolestaan on murtautunut lyöjätilaston kärkikymmenikköön 32 lyödyllä juoksulla. Alkukauden nostoihin on otettava mukaan myös B-juniori-ikäisen Elmeri Purmosen ennakkoluulottomat otteet ja nouseminen superpesismiehistöön. Nopeajalkainen Purmonen on onnistunut tuomaan yhdeksässä pelaamassaan ottelussa viisi juoksua.

Topi on ollut alkukauden onnistujia. Kuva: Niilo Hirvonen.

Pelinjohtaja Raimo Bragge analysoi kauden ensimmäistä puoliskoa kuluneella viikolla:

Kausi on puolivälissä, ehkä 5-6 pistettä olemme jäljessä siitä, mitä mielestäni meidän olisi pitänyt pystyä ottamaan, eli nyt on hieman kirittävää syyskierrokselle. Pelillisesti edelleen ulkopeli on se meidän ykkösasia, sitä rakennetaan vielä, ettei räpylästä enää saa antaa helppoja juoksuja. Tilannetta ollaan rakennettu hyvin, joten toinen asia mihin pitää keskittyä on nyt se, että saadaan kotiutuspuolelle lisää pontta. Usko on edelleen siihen, että kamppaillaan niistä sijoituksista, mitkä tavoitteeksi asetettiin.”

Puoliväli saavutetaan siis huomenna, kun sarjan kärkipaikkaa pitävä kivikova Vimpelin Veto saapuu Rantakentälle. Veto on pelannut ennen Kiteen vierailua myös 14 ottelua, joista tappioita on tullut yksi. Tämä tuli pari viikkoa takaperin 2010-luvun klassikko-ottelussa Sotkamon Jymyn vieraana Hiukan pesäpallostadionilla luvuin 2-0 (8-4, 4-1).

Mikko Kanalan jalka on kulkenut mukavasti kauden alussa. Kuva: Niilo Hirvonen.

Sarjataulukon lisäksi Vimpeli hallitsee myös kauden ensimmäisen puolikkaan jälkeen tilastoja, sillä vetolainen on ykkösenä jokaisessa miesten superpesiksen tilastossa: Perttu Ruuska lyödyissä (64), Mikko Kanala tuoduissa (44) ja Sami Haapakoski kärkilyönneissä (105).

Bragge tietääkin, että huomenna pisteitä ei tule ilmaiseksi:

Asenneongelmaa ei pitäisi huomenna olla, sen verran laadukas joukkue astelee vastaan Rantakentälle. Siellä on hurjia lyöntimiehiä, joten ulkokenttä pääsee jälleen testiin, mutta tähän on valmistauduttu. Pari peliä on mennyt hieman pää painuksissa, joten kaikkein tärkeintä on nyt peli-ilmeen kohotus jälleen uudelle tasolle. Sitä kautta taas pisteiden syrjään kiinni. Toivottavasti väkeä tulee paikalle kannustamaan meidät hyvään suoritukseen.”

KiPa ja Veto kohtasivat jo kertaalleen toukokuussa, jolloin Veto oli tyly isäntä vieden kolme pistettä selkein luvuin 2-0 (5-0, 14-1). Nyt on siis revanssin paikka.

Tule Rantakentälle auttamaan kotijoukkuetta sarjakärjen kaadossa!

Kiteen Pallo – Vimpelin Veto, lauantaina 29.6.2019 klo 16.00, Kiteen Rantakenttä.