9.8.2019 KiPa haki Ville Liukun ja Samu-Kalle Varosen johdolla voiton ja tärkeät 2 sarjapistettä IV Karjalan derbystä Kerubistadionilta JoMasta. JoMa – KiPa 1 – 2s (6 – 3, 4 – 7, s0 – 1)

Ottelu oli kuin edellisen illan KiPan A-poikien puolivälieräottelu, jossa avausjakso oltiin unessa ja hävittiin selvästi, toisella jaksolla iskettiin yhtä selvä jaksovoitto ja superin tasoittavalla nopeasti voittojuoksu. Superissa Valentin Ikonen iski palottomasta ajolähdöstä pallon keskisaumasta väliin ja Topi Hurskainen toi hölkäten voittojuoksun. Mukavasti 2 264 katsojaa seurasi ottelua +20 asteen elokuun illassa.

Kahden pisteen voiton ansiosta KiPa nousi sarjataulukossa pisteellä ohi IPV:stä. KiPa kohtaa vielä KaMan vieraissa ja Tahkon kotona. Myös IPV kohtaa kotonaan Tahkon ja vieraissa KPL:n.

KiPa juhlii Valentin Ikosen lyömää ja Topi Hurskaisen tuomaa superin voittojuoksua

Katso myös kuvat ottelusta

– Ensimmäinen jakso oli virheiden sävyttämää, ei mitenkään hienoa pesäpallopeliä. Yritin itse piiskata henkeä joukkueeseen, mutta ei se onnistuntu. Ei uskoisi miten hengetöntä kun juoksuja tuli ja lämpöä oli 20. Mutta sitten noustiin ja toinen jakso oli jo ihan hyvä peliä, arvioi KiPan ykköspalkittu, lukkari Ville Liukku (1+3 lyötyä, 2 tuotua ja 8/12 KL).

– Nuhanen peli oli, vaikka ensimmäinen jakso voitettiinkin. Siihenkin tosin päästiin mukaan vasta läpärillä. Toiselle jaksolle taas KiPa sai hengen päälle ja superissa vieraat oli tulyjä: me sisällä saatu mitään ja heti merkistä saumaan väliin, tiivisti JoMan ykköspalkittu Henri Litmanen (1+1 lyötyä, 1 tuotu, 9/11 KL).

Kakksopalkinnon saivat KiPan toisen jakson ilotukituksen aloittanut Samu-Kalle Varonen (1+2 lyötyä, 3 tuotua, 6/11 KL).  JoMan kakkospalkinnon sai etukentällä etenijäitä polttanut Iiro Kuosa. Parhaasta ulkopelisuorituksesta sai Ruutu tähtipelaajan mitalin KiPan Topi Hurskainen (2 tuotua, 2/10 KL).

– Kyllä piti sytytää jo alkuun, jostan syystä ei saatu peliä käyntiin. Henri Litmasen läpäri painoi sitten lisää päätä alas. Eilen meiltä pelsi viisi kaveri apitkää ottelu A-poikien pelissä. Pitää miettiä jatkossa, onko järkevää pelata peräkkäisinä päivinä. Onneksi Samu-Kalle Varonen nousi, vaikka jouti eleinki tosi paljon juoksumaan. Me on tehty muutoksia joukkueeseen ja myös valmennukseen, positiiviseen suuntaan mennään, arvioi KiPa pelinjohtaja Raimo Bragge.

JoMan pelinjohtaja Juhani Lehtimäki oli eri mieltä avausjakson laadusta:

–  Eka jakso oli sisäpelillisesti kesän parhaita jaksoja. Vaihdoimme hyvin kovilla lyönneillä ja teimme muutenkin tilanteita todella hyvin. Ulkopelissä saatiin Kitee kiinni, kunnes ykkös-kakkostilanteessa tuli se läpäri. Ei sellaista pitäisi sattua, mutta sen jälkeen Kitee löi hyvin. Superi nyt on tuollaista, pari tilannetta eikä saatu juoksua ja Kitee teki juoksun, kertoi Lehtimäki.

Avausjaksolla ei syttymistä oikein kummallakaan

Avausjaksolla KiPa pääsi toisen vuoroparin tasoittavalla otteluun mukaan. Jo kahden palon ollessa taululla ykköstilanteessa Ville Liukku löi ulos taittuvan kovan lyönnin kakosjatkeelle ja pallo meni aidan ali. Näin Valentin Ikonen ehti Liukun 1+1 juoksun arvoisen kunnarin edellä kotiin ja tilanne kaveni 3 – 2:een.

Ville Liukkua onnitellaan 1+1 juoksun arvoisesta läpäristä

JoMan Joni Lehikoinen oli ensimmäisessä sisävuorossa kumurallaan kotiuttanu Lauri Kivisen 1 – 0 ja toisen alkavalla Henri Litmasen komea veto kolmosjatkeelle meni läpi ja kunnarin edellä kotiin tuli Simo Rahunen 3 – 0.

Valitettavasti KiPa ei saanut siitä riittävää herätystä vaan kolmannen vuoroparin alkavalla JoMa teki nopeaan tahtiin Juha Puhtimäen ja Aleksi Rautiaisen  keskisaumalyönneillä sekä Juha Niemen kovalla maalyönnillä 6 – 2. Tuojina Samuel Tirkkonen, Simo Rahunen ja Juha Puhtimäki.

Tasoittavallaan KiPa sai Hannes Pekkisen kolmosjatkeeltä läpi menneen lyönnin ansiosta vain kakkos-kolmostilanteen. Ikonen ja Lassi Vasarainen pääsivät yrittämään kavennusta, mutta Ikosen lyönnillä kahhdet haavat ja Vasaraisen välilyönnistä kakkoskoppari Lauri Kivinen poltti  Pekkisen kotiin.

Viimeisen vuoropari alkavalla JoMa sai kahen palon tilanteessa Puhtimäen lyönnillä kärjen kolmoselle, mutta tilanne kuivui kun Liukun tolpasta Puten viimeinen lyönti meni laittomaksi.

Tasoittavalla KiPa kavensi 6 – 3:een kun yhden palon ajolähdöstä Ville Liukku löi kovaa kakkosrajaan ja välipalon hinnalla Samu-Kalle Varonen toi 6 – 3.

Toinen jakso KiPalta ihan hyvää peliä Samu-Kallen läpärin jälkeen

KiPa vaihtoi lyöntijärjestystään siten että kakkosena pelannut Huskainen tuli ykköseksi ja kärki Jesse Eskelinen kakkoseksi. Varonen siirettiin kolme pykälää isommalle numerolle.

Alku ei hyvää luvannut, sillä KiPa ei päässyt ykköspesää pitemmälle. JoMa meni yhden palon ajolähdöstä Juha Niemen kumuralla Konsta Piirosen tuomana 1 – 0 johtoon.

Mutta toisen vuoroparin alkavalla KiPa heräsi unestaan. Ykkös-kakkostilanteessa Samu-Kalle Varonen löi viimeisellään pallon riskillä läpi kakkosrajasta 1+2 juoksun arvoisesti. Samu-Kallen kunnarin edellä kotiin tulivat Veli-Matti Sigvart ja Ville Liukku. Taululle 1 – 3.

Juha Puhtimäki seuraa katseella kun Samu-Kalle Varonen pamauttaa viimeisellä lyönnillään läpi kakkosrajasta 1+2 juoksn arvoisesti

Eikä tässä vielä kaikki, sillä palottomasta ajolähdöstä Sami Mikkolanaho löi ykkösrajanäpyllä Samu-Kalle Varoselle tuplajuoksun 1 – 4 kun pallo ei jäänyt Hännisen käsiin. Takatilanteessa Hurskaisen lyönnillä Vasaraisesta toinen palo, mutta Valentin Ikosen merkkaamattomalla keskisaumalyönnillä Elmeri Purmonen toi jo 1 – 5 KiPalle.

Onnistuneen sisävuoron jälkeen KiPa sai myös ulkopelinsä pitämään. Tasoittavalla JoMa sai kaksi ajolähtöä, mutta Vasaraisen kotin haku ja Pekkisen nappaama varsilyönti estivät kannukset.

Kolmannen alkavalla KiPa sai kärjestään palottomat ajot Ville Liukulle, jonka lyhyen ykkösarajanäpyn lukkari Puhtimäki haki. Mutta hän joutui kurottamaan jalkaansa kotipesään niin ettäJesse Eskelisen syöksy ehti täpärästi ensin ja KiPan johto jo 1 – 6.

Ville Liukun näpystä Jesse Eskelinen syöksyi nopeammin kotipesään kuin lukkari Juha Puhtimäki, KiPa 1 – 6 johtoon

Tasoittavallaan JoMa ei lyönyt yhtään juoksua, mutta sai kavennusjuoksun 2 – 6 Liukun lipasuttamalla toisella väärällä syöröllä. Kotiin käveli jokeri Samuel Tirkkonen.  JoMa käytti koko lyöntikieroksensa ja Liukku sai viimeisen lyöjän Rautiaisen lyönnin menemään kauas takalaittomaksi.

Viimeisen vuoroparin alkavalla KiPan kärki Topi Hurskainen sai pankiltä kannustushuudon: ”Hyvä Topi, kärkkärit nyt jo 1/9!”. Eskelinen ja Pekkinen vaihtoivat Topi kolmoselle. Näin KiPa lisäsi johtonsa 2 – 7 kun palottomasta ajolähdöstä Valentin Ikonen löi saumasta JoMan räpylän alta ensi kertaa kentälle päässeen Topi Hurskaisen kotiin. Myös Varonen pääsi purkamaan yhden palon ajolähtöä mutta tuloksesta ei kannata kertoa.

Tasoittavallaan JoMa oli aika mahdottoman edessä. Viisi lyöjää kopeilla pois ja kärjestä paloton ajolähtö Rautiaiselle. Siitä ensimmäinen risti ja kopinnoston jälkeen pelkkä kolmostilanne. Litmanen poltti itsensä laittomaan keskipomppuun , mutta kahden palon tilanteessa KiPan ulkokentän jo vähän vetäytyessä Tuomas Jussila kotiutti hidastetullaan Konsta Piirosen 3 – 7. Kiteeläiskatsojat vielä kohahtivat, kun Jussilan viimeisellä kumura pomppasi kakkoskoppari Vasaraisen yli läpi, mutta vain Juha Puhtimäki ehti kotiin tuomaan jakson loppunumeroiksi 4 – 7.

– Ei se mitään, nuorelle kopparille oppia ikä kaikki, totesi Bragge.

KiPa hallitsi supervuoroparia

JoMa aloitti superin sisällä. Litmanen paloi laittomaan, mutta Puhtimäki ja Rautiainen rakensivat yhden palon ajot Niemelle. Takalaittomalla toinen risti taululle ja jatkoajoista Hännisen kova veto Pekkisen räpylään, kolmas palo.

Tasoittavalla KiPan kärjestä Hurskainen – Eskelinen – Pekkinen vaihtoivat heti pesät täyteen. Valentin Ikonen löi ensimmäisellään vapaan lyönnin keskisaumaan väliin ja Topi Hurskainen kirmaisi kotii tuoden KiPan voittojuoksun 0 – 1.

Topi Hurskainen rullailee KiPan supervuoroparin voittojuoksun Valentin Ikosen hyvällä lyönillä