29.5.2019. Jymy oli kauttaaltaan parempi tänään. Juha Toikan kunnari ja Elmeri Purmosen 1. tuotu superpesisjuoksu ottelun valopilkut. KiPa – SoJy 0 – 2 (2 – 9, 3 – 8)

Katso myös kuvat ottelusta

KiPan pelinjohtaja Raimo Braggen otsikossa oleva reilu alkukommentti kertoo olennaisen illan ottelusta: Sotkamon Jymy oli selvästi Kiteen Palloa parempi.

KiPan ulkopeliä sekotti se, että sieppari Juhani Myyryläinen oli sivussa ja hänen paikallaan pelasi avausjakson B-ikäinen Elmeri Purmonen. Elmeri vaihdettiin toiselle jaksolle Antti-Jussi Toropaiseen. Elmeri kuitenkin toi toisen jakson toisessa vuoroparissa KiPan 1 – 3 kavennusjuoksun Samu-Kalle Varosen lyönnillä karkaamalla kakkoskopparin eteen pudonneella lyönnillä ilman merkkiä kiharat hulmuten kotiin.

Kokoonpanosta etenijäosastolta puuttuivat edelleen myös Elmerin serkkupoika Oskari Purmonen ja Veli-Matti Sigvart. Myös Jymyn  pelasi ilman kärkietenijäänsä Niilo Piiponniemeä.

Samu-Kalle Varonen löi pallon väliin ja Elmeri Purmonen karkasi tuomaan uransa ensimmäisen superpesisjuoksunsa 1 – 3 toisen jakson toisessa vuoroparissa.

Sotkamon Jymyn ykköspalkintoa ei saanut lyöjäjokeri Roope Korhonen (4 lyötyä, 3 tuotua ja 6/9 KL) tai Lauri Rönkkö (3 lyötyä, 1 tuotu ja 3/4 KL)  vaan numerolla 7 pelannut Antti Kiiskinen (1+2 lyötyä, 2 tuotua ja 5/6 KL). Roope sai tyytyä kakkospalkintoon. Toni ”Kode” Kohosen lähtö ei näytä heikentäneen Jymyn lukkaripeliä, sillä parhaan ulkopelaajan palkinnon sai Jymyn lukkari Ville Väliaho (2 lyötyä, 3/6 KL).

Antti Kiiskinen toi Ville Väliahon ykkösrajanäpyllä niukasti 0 – 8 avausjakson toisessa vuoroparissa.

Elmeri ei ihan saanut poltettua Antti Kiiskistä Ville Väliahon näpystä.

– Jymy oli tyly vieras. Onnikin pitää ansaita kun vapaita lyöntejä putoaa ihmeellisesti kenttään. Ulkopeli oli hyvää muutaman vuoroparin notkahdusta lukunnottamatta. Sisäpeli on meillä parantunut, mutta miestä ei vaan saatu kotiin. Tällä kunnolla Jymy on liian kova joukkue meille. KPL tulee sunnuntaina vastaan. Ulkopeliä on siihen parannettava ja sisäpeliin löydettävä ryhtiä lisää. Jymy oli tänään kauttaaltaan todella vahva tänään. lopetti Bragge.

Tilastojen valossa KiPan sisäpeli oli toisella jaksolla  yhtä hyvää kuin Jymyllä – kotiutuksia lukuunottamatta: kärkilyönnit tasan 21 – 21 (72 % – 53 %), kolmostilanteet 11 – 12, mutta kotiutukset 3/6 – 8/12.

Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen muisteli vaikeita Kiteen reissuja:

– Tämä oli pitkään aikaan paras peli meillä Kiteellä. Monta kertaa on täällä sisäpeli pettänyt eikä ole saatu jatkuvuutta onnistumisiin. Toisen vuoroparin Antti Kiiskisen läpilyönti kakkosjatkeelta oli todella hyvä (0 – 4 muuttui 0 – 7 -tilanteeksi) . Meillä lyöjokerit ovat iskeneet 7 – 10 juoksua ottelua kohden ja on voitu luottaa, että ainakin toisella lyönti kulkee, tiivisti Komulainen.

– Itellä ei ole sisäpeli oikein pelannut, mutta nyt meni koko joukkueella, totesi  Jymyn ykköspalkittu Antti Kiiskinen vaatimattomasti ja lyhyesti.

KiPan ykköspalkinnon sai ulkona hyvän kopparipelin pelannut ja hyvin vaihtanut Topi Hurskainen (5/8 KL).

– Yksi vuoro on aina repsahdettu ns. kärkijoukkueita vastaan. Sisäpelissä pitkästä aikaa saatiin hyvin tilannetta, 17 kolmostilannetta taitaa olla tämän kevään paras. Mutta ulkopeli on sakannut, harmitteli Hurskainen.

Ensimmäinen jakso ohi toisessa vuoroparissa

KiPa torjui hyvin ensimmäisessä vuoroparissa Jymyn neljä ajolähtöä. Etenkin Ville Kotron nappaamma koppi kakkospesän takaa kolmen metrin korkeudesta oli näyttävä suoritus!

Toisessa vuoroparissa Jymy sai nopeasti takatilanteen kun kakkosena lyönyt Joni Rytkönen löi kolmospesän takaa läpi. Hurskaisen nopea haku esti juoksujen syntymisen. Jymy täytti pesät ja sen jälkeen juoksuja alkoi tulla liukuhihnalta. Antti Korhonen löi ensin kolmospuolelle väliin ja Topi Korhonen toi 0 – 1 välipalon hinnalla. Heti perään etutilanteessa Markus Tuikka pamautti kakkosrajasta läpi ja Niko Korhonen juoksi kakkoselta kotiin saakka 0 – 2. Jere Vikström täytti ykköspesän ja syntyi yhden palon ajolähtö, josta Roope Korhonen löi pallon väliin ja Antti Korhonen toi 0 – 3. Ajot jatkuivat ja Lauri Rönkkö pamautti keskisaumasta Markus Tuikan tuomana 0 – 4. Jakso ratkesi ajojen jatkuessa vaikka Antti Kiiskisen ensimmäisellä Vikströmistä toinen risti kotiin. Etutilanteessa Kiiskinen löi kakkosjatkeelta läpi täydellisen lyönnin. Sillä kotiin tulivat lyöjäjokerit Roope Korhonen ja Lauri Rönkkö Kiiskisen kiertäessä kunnarin. Tilanne jo 0 – 7. kun Ville Väliahon ykkösrajanäpyllä Antti Kiiskinen toi täpärästi tuplajuoksun, oli vuoroparin jälkeen taululla luvut 0 – 8.

KiPa sai kolmannen alkavalla kavennettua kahdella juoksulla rakennettuaan kärjestään palottomat ajot. Ville Liukun veto jäi etumiehelle käsiin, mutta näpyllä uudet ajot. Toikan lyönnillä haavat kotiin ja kolmosvaihto onnistui välipalon hinnalla. Kolmannesta ajolähdöstä Hannes Pekkinen löi pallon väliin ja Topi Hurskainen toi 1 – 8. Jatkoajoista Samu-Kalle Varonen iski kolmossaumaan ja Ville Liukku toi 2 – 8. Kopilla pesät tyhjenivät, eikä harmittavasti uutta tilannetta enää saatu.

Jymy lisäsi vielä tasoittavallaan johtoaan. Lauri Rönkkö pamautti pallon ykkösrajasta läpi suojaverkkoihin ja Antti Korhonen toi jakson loppunumeroiksi 2 – 9.

Ensimmäisen jakson kärkilyönnit 20 – 31 (48 % – 65 %), kolmostilanteet 6 – 18 ja kotiutukset 2/5 – 9/18.

KiPan valopilkut liian myöhään

Jymy aloitti sisällä ja Roope Korhoselle saatiin lopulta yhden palon ajot. Pallo näytti jo jäävään linjaan, mutta se luiskahtikin räpylän alta koppareille ja Joni Rytkönen toi 0 – 1. Jatkoajot Lauri Rönkölle ja KiPan lukkari Jesse Eskelinen nappasikin Kiiskisestä kärpäsen kolmoselta. Mutta sitten kova veto kolmosluukusta läpi ja Jussi Korhonen toi 0 – 2. Ville Väliahon lyönti putosi onnekkaasti väliin ja Roope Korhonen jälleen etenijänä tuoden 0 – 3.

KiPa rakensi tasoittavallaan heti kärjestä palottomat ajot toiveita herättävästi. Mutta Valentin Ikosen viimeinen etulaittomaksi ja Liukun näpy ykköselle tuotti kaksi paloa ja vuoron vaihdon.

Toisen alkavalla Jymyn kärki sakkasi pahasti kun neljän lyöjän jälkeen oli jo kaksi takapaloa nähty.

Tasoittavalla KiPan enimmäinen valonpilkahdus nähtiin kun Elmeri Purmonen, saatuaan ensin väärästä hihanumerosta teknisen palon, eteni kolmoselle saakka. Samu-Kalle Varosen lyönti putosi kakkoskopparin eteen, Elmeri karkasi kotiin tuoden uransa ensimmäisen superpesisjuoksun kaventaen tilanteeksi 1 – 3. KiPa sai vielä pesät täyteen, mutta Liukun veto jäi linjaan ja Jiri Pippolan lyönnillä kolmas palo kakkoselta ennen juoksun syntymistä.

Kolmannen alkavalla Jymyn Roope Korhonen melkein tyhjensi pajatson, mutta kova laaka pysähtyi mainoksiin ja vain Joni Rytkönen toi 1 – 4 juoksun. Pekkinen torjui Rönkön ajolähdön purun, mutta Markus Tuikka pisti pallon räpylän kautta väliin ja Antti Korhonen toi 1 – 5. Jatkoajoista Jere Vikström löi väliin kakkosjatkeelle ja Roope Korhonen toi jo illan kolmannen juoksunsa 1 – 6.

Viimeisen vuoroparin tasoittavalla Antti-Jussi Toropainen löi Samu-Kalle Varosen kotiin 2 – 6. Kun Hurskainen oli ykköspesällä, pamautti Juha Toikka pallon kakkospuolelta melkein katiskaan ja ohitti kolmostaipaleella Topin tehden 1 + 0 juoksun arvoisen kunnarin. Tilanne 3 – 8, mutta kahdella palolla KiPa ei pystynyt enää ihmeitä tekemään. Tällä kertaa.

Samu-Kalle Varonen rientää onnittelemaan Juha Toikka kunnarista.

Toisen jakson kärkilyönnit tasan 21 – 21 (72 % – 53 %), kolmostilanteet 11 – 12, mutta kotiutukset 3/6 – 8/12.