24.5.2019. KiPa riisti sarjapisteen mestarijoukkueelta Liitolle. Ottelu oli ohi 2. jakson viidentenä lyöneen Aleksi Rautiaisen pajatson tyhjennyksellä. JoMa – KiPa 1 – 0 (0 – 0, 10 – 0)

Katso kuvat ottelusta

Karjalan derby, osa  I ei ollut mitään pesäpallon juhlaa +7 asteen koleassa kevätsäässä Kerubi-stadionilla. KiPan joukkueen etenijävoimasta puutuivat Veli-Matti Sigvart ja Oskari Purmonen, joten Oskarin serkkupoika Elmeri Purmonen pääsi etenijäjokerina Superpesikseen debytoimaan. Juoksua hän ei ehtinyt tuomaan kun JoMan lukkari Juha Puhtimäki koulutti poikaa nappaamalla Elmerin irti taktisella väärällä kolmospesältä toisen jakson ensimmäisellä tasoittavalla vuoroparilla. KiPan sisäpeli ei muutenkaan antanut mahdollisuutta taistella voitosta, vaikka hyvällä ulkopelillä ensimmäisellä jaksolla JoMakin pidettiin nollilla.

B-ikäinen Elmeri Purmonen debytoi miesten Superpesiksessä JoMa-ottelussa

Taululla oli jo tässä vaiheessa 0 – 0 pelatun avausjakson jälkeen tylysti 8 – 0 Aleksi Rautiaisen 1+3 juoksun kakkospesältä räpylän kautta iskemän pajatson tyhjennyksen ja Lauri Kivisen kakkosjatkeelta lyömän 1+1 juoksun arvoisen läpilyönnin jälkeen. Myös Iiro Kuosa oli iskenyt yhden juoksun kolmossaumasta ja KiPan lukkarin Jesse Eskelisen takapalon yrityksestä tulleen harhaheiton turvin tuli yksi juoksu.

Kiitos JoMan savukoneen, kotipesän takaa ei nähnyt mitään Aleksi Rautiaisen läpilyönnin jälkeen.

Raimo Bragge hymypoikana ennen ottelua

KiPan pelinjohtaja Raimo Bragge myönsi JoMan olleen tänään KiPaa parempi:

– Ensimmäinen jakso oli meillä tarkkaa ulkopeliä. Toiselle jaksolle meidän piti tulla paremmin mukaan, mutta ottelu oli ohi Aleksi Rautiaisen läpilyönnin jälkeen. Allu löi lentomerkillä pallon kakkospesään, en tiedä oliko se laiton, mutta räpylään osui ja siitä läpi. JoMa oli kyllä tänään meitä parempi.

KiPan ykköspalkinnon sai ulkona hyvin pelannut Hannes Pekkinen, joka kävi viime kauden pelaamassa JoMan paidassa.

– Meiltä hyvää ulkopeliä, mutta Allun läpäriin sitten repsahti. Sisäpeli on aivan karmeaa tällä hetkellä, sanoi Hannes suoraan.

JoMan ykköspalkinnon nappasi 9/12 kärkilyöntiä vaihtanut ja 1+2 juoksua lyönyt sekä yhden tuonut kolmoskoppari Lauri Kivinen.

– Kuten tilastot näyttää, ensimmäinen jakso oli nahupesistä, meiltä ponnettomia kotiutuslyöntejä. Toinen jakso sitten aukesi Allun läpilyöntiin ja se rentoutti meidän peliä, säesti Kivinen.

Sitkeästi sortseissa +7 asteen kevätsäässä liikkunut JoMan pelinjohtaja Juhani Lehtimäki myös harmitteli JoMan heikkoja kotiutusyrityksiä, jotka maksoivat yhden sarjapisteen.

– Ensimmäisellä jaksolla ainut mitä kotiutuslyönneistä puuttui, oli laatu. Mieltä hyvää ulkopeliä, KiPa sai vain neljä kolmostilannetta, mutta juoksut pitää vain lyödä eikä ensimmäisellä jaksolla sitä tehty, kertoi vähäsanaisesti Lehtimäkikin.

KiPa riisti sarjapisteen JoMalta liitolle ensimmäisellä jaksolla

KiPa aloitti ottelun sisällä nihkeästi ja vain Samu-Kalle Varonen onnistui vaihtamaan kärkeä edes kakkoselle. JoMa aloitti räväkästi kun toisena lyönyt Tuomas Jusslila pamautti pallon läpi auki ammottaneesta ykkösrajasta. Juoksuja ei tullut, mutta takapesät täyttyivät. Rautiaisen varsilyönnillä, Henri Litmasen näpyllä ja Juha Niemen takalaittomalla ei KiPalla ollut vaaraa juoksujen tulemisesta.

Toisessa vuoroparissa AJ Toropainen oli menossa kolmoselle, mutta Pekkisen näpy jäi liian lyhyeksi ja lukkari Puhtimäki nappasi siitä kopin eikä tilannetta saatu aikaan. JoMan häntäpää rakensi heti palottomat ajot ja Rautiaisen takalaittomasta KiPa haki haavat kotiin, Niemen varsi ja Kuosan kova jäivät Pekkisen räpylään.

Matias Hänninen ehtii kolmoselle kun heitto Juha Toikalle oli epätarkka

Kolmannessa vuoroparissa Topi Hurskainen ja Juha Toikka vaihtoivat AJ Toropaisen kolmoselle, mutta viimeisen lyöjän Ville Liukun kumura lensi kopiksi. Tasoittavalla JoMa sai yhden palon ajot Rautiaiselle, mutta jälleen Pekkinen oli pallon edessä. Nimen kova kakkosrajaveto jäi myös kiteeläiseen räpylään.

Viimeisen alkavalla KiPan Elmeri Purmonen sai ensimmäisen kärkilyöntipisteensä menemällä ykköselle. Mutta ei Elmeri eikä muutkaan päässeet sen pitemmälle. Tasoittavalla ei JoMallekaan sarjapiste kelvannut, kun Joni Lehikoinen poltti itsensä hutikopinnostolla ja kolmospesäkin jäi saavuttamatta.

Ensimmäisen jakson kärkilyönnit 17 – 10 (50 % – 25 %), kolmostilanteet 7 – 1 ja kotiutusyritykset 0/6 – 0/1.

Ottelu oli ohi 5 lyöjän jälkeen

JoMa aloitti toisen jakson sisällä räväkästi: Vaikka kärki Konsta Piironen paloikin Jussilan lyönnillä kakkoselle, täyttivät kolmoseksi vaihdettu Ikonen ja Puhtimäki pesät täyteen. Aleksi Rautiaisen 1+3 juoksun kakkospesältä räpylän kautta iskemän pajatson tyhjennyksen jälkeen tilanne 4 – 0 ja KiPan hyvä ulkopeli lamaantui.

Tohmajärven Pompun kasvatti, ex-kipalainen Aleksi Rautiainen on kovassa lyöntikunnossa. Tänään 1+3 lyötyä juoksua ja kevään 5 ottelussa yhteensä 20 juoksua ja lyöjätilaston kakkossija Vimpelin Perttu Ruuskan jälkeen

JoMan sisäpeli puolestaan rentoutui ja vaikka Niemi ei pystynytkään ajolähtöä purkamaan, iski Iiro Kuosa kolmossaumasta Matias Hännisen tuomana 5 – 0, ja Eskelisen heiton mentyä ohi kolmospesän toi Simo Rahunen jo 6 – 0. Toisella lyöntikierroksella Lauri Kivinen löi lempipaikkaansa kakkosjatkeelle ja pallo meni Varosestakin läpi. Tuloksen Kiviselle kunnari ja edellä Tuomas Jussilakin tuli kotiin. Tilanteessa 8 – 0 ei KiPan ollut mukavaa tulla omaan sisävuoroonsa.

KiPa sai tasoittavallaan Purmosen kolmoselle, mutta viimeisenä lyöjänä Liukku ei päässyt kunnolla yrittämään häntä kotiin kun Puhtimäen takaväärällä kärpänen Elmeristä.

Toisessa vuoroparissa JoMan sisävuoro oli heikko kun Jussila poltti ensin Piirosen ja sitten itsensäkin. Tasoittavalla KiPa sai kahden palon ajot Liukulle, mutta jälleen haavat kotiin. Vaihto kolmosjatkeelta oli hyvä, mutta myös AJ Toropaisen lyönnillä haavat kotiin.

Kolmannen alkavalla JoMalla oli etupesät täynnä kun Lauri Kivinen löi jälleen kakkosjatkeelta läpi Varosen epäonnistuessa syöksyen katkaisemaan pallon kulkua. Kakkoselta lähtenyt nuori jokeri Samuel Tirkkonen toi elämänsä ensimmäisen Superpesisjuoksunsa 9 – 0. Juoksusta onnittelut Samuelille!

Viimeisessä vuoroparissaJoMan mörssäri Juha Niemikin onnistui juoksun lyönnissä. Ensin kova veto jäi Pekkiselle, mutta sitten seuraava samanlainen menikin räpylää hipaisten keskisaumaan ja Juha Puhtimäki toi pyöreiksi luvuiksi 10 – 0.