23.05.2017: Kiteellä juhlitaan 40. kautta putkeen pääsarjassa

Perjantaina 26.5.2017 Rantakentällä pelattavassa ottelussa Hyvinkään Tahkoa vastaan juhlitaan Kiteen Urheilijoidan ja Kiteen Pallo-90:n 40 kauden yhtäjaksoista taivalta pääsarjassa

Vuonna 1977 Kiteen Urheilijat nousi Raimo Toropaisen alaisuudessa pääsarjaan ja tämän jälkeen ei Kiteellä ole tästä paikasta luovuttu. Putken ensimmäisen kauden kesällä 1978 pelanneen joukkueen avainhahmoina nähtiin muun muassa lukkari Eero Leskinen, kapteeni Ahti Hannukainen sekä vahva etukentän kaksikko Markku Repo ja Jarmo Rönkä.

Rantakentälle pe 26.5.2017 vuoden 1978 joukkueesta ovat tulonsa vahvistaneet Eero Leskinen, Markku Repo, Jarmo Rönkä, Tuomo Jumppanen, Lasse Järvinen, Hannu Konuvirta, Veli Virtanen, Paavo Pelli ja Osmo Pirhonen.

Tuosta alkaen Kiteellä on saatu seurata upeaa pesäpallotarinaa ja tähän tarinaan mahtuu lukuisia hienoja lukuja sekä loistavia pelaajia. Kiteen Urheilijoiden ja sittemmin Kiteen Pallon riveissä on nähty pesäpalloilijoita aivan Suomen kirkkaimmalta huipulta.

Itä-Länsi-tason pelimiehiä on Kiteellä pelannut harva se vuosi. Kokeneempi pesäpalloväki muistaa varmasti muun muassa kymmenkertaisen Itä-Länsi-pelaaja Jarmo Röngän, Markku Revon, Veli Virtasen, Raimo Hirvosen, Jukka ja Mikko Parikan, Karit Soinin ja Tapasen sekä Pertti Laakson.

Lue Kuukauden vieraan 2007 Jarmo Röngän haastattelu   

Pellin Pate, Parikan Mikko, Heinosen Keke, Ekrothin Kari, Jamppa,
Virtasen Vellu, Hannukaisen Aku, Toropaisen Rami ja Varosen Vesku

Kesällä 2004 näitä konkareita nähtiin
21.6.2004 Sutki Teamin juhlaottelussa

Ottelussa Kipattaria vastaan kentällä pelasivat

1. Jukka Judi Turunen 2V,
2. Hudo Markku Repo S,
3. Jopi Jorma Hirvonen 3V,
4. Rami Raimo Hirvonen 3P,
5. Aku Ahti Hannukainen 2P,
6. Sutki Kari Sutinen 3K,
7. Rami Raimo Hiltunen 2K,
8. Jussi Hiltunen 1V,
9. Rami Raimo Toropainen L,
10. Tilli Esko Purmonen,
11. Nopsajalka Pauli Korkalainen,
12 Lallu Lasse Järvinen

Sutki Teamin joukkueen kärkipää kiilassa
Sutki Teamin joukkueen kärkipää kiilassa, lukkari Raimo Toropainen palkittuna

2.7.2005 Juhlaottelu Ramin Tiimi – C-pojat  Ramin ja Marja-Liisan kunniaksi 

Kuvat Ramin Tiimi – C-pojat

30.6.3006 KiPa All Stars – Viinamäkeläiset 2 – 5 (2 – 5, k2 – 3)

Kuvat KiPa All STars – Viinamäkeläiset

Näidenkin veljien jälkeen on Itä-Länsi-miehiä Kiteellä riittänyt. Nuoremmillekin pesäpallon ystäville ovat varmasti tuttuja esimerkiksi 13 kertaa arvo-ottelussa esiintyneet Pasi Pirinen ja Jukka Holttinen, Vesa ja Pasi Varonen, Jarno Kaksonen, Olli-Jussi Makkonen, Ilpo Korhonen, Sami Ahola, Tuomas Tervonen, Janne Monni ja Mika Laukkanen.

Myös nykypelaajissa on muutama KiPa-kasvatti, jotka ovat esiintyneet Itä-Lännessa. Nykyisen joukkueen kapteeni Sami Partanen on saanut arvo-ottelukutsun 13 kertaa ja Imatralle täksi kaudeksi siirtynyt Jussi Hurskainen kerran. Eikä kiteeläisestä pesäpallosta puhuessa voi olla mainitsematta kaikkien aikojen ennätyksen Itä-Länsien määrässä (20) tehnyttä Toni Kohosta.

Tämän lisäksi kiteeläisille on napsunut historian aikana myös tilastovoittoja. Kiteeläisen pesäpallohistorian ensimmäinen tilastovoittaja oli vuonna 1985 kärkilyöntitilaston voittanut Jarmo Rönkä. Sami Ahola kruunattiin lyöjäkuninkaaksi KiPa-uransa aikana neljästi ja Tuomas Tervonen oli etenijäkuningas 2001. Tuorein KiPa-pelaajan tilastovoitto on vuodelta 2009, kun Pasi Kokkonen nappasi etenijäkuninkuuden.

Kiteellä pelanneita miehiä on muistettu myös henkilökohtaisilla palkinnoilla kausien päätteeksi. Vuoden pelaajaksi Kiteellä pelatessaan on valittu Jarmo Rönkä 1985, Pasi Pirinen 1999 ja 2000 sekä Toni Kohonen 2005. Vuoden lukkari-tittelin ovat otteillaan ansainneet Jukka Holttinen 1995 sekä 2000 ja Toni Kohonen 1999, 2004 ja 2005.

Myös pelinjohto- ja valmennuspuolelle on historian saatossa tullut pokaleita. Pasi Varonen valittiin vuoden pelinjohtajaksi 1999 ja 2005. 1997 vuoden valmentaja maininnan sai KiPan valmennustiimi ja 2005 saman kunnian sai Jukka Pennanen.

Neljäänkymmenen kauden aikana Kiteellä on juhlittu mitalia seitsemän kertaa. Historian ensimmäinen mitali tuli vuonna 1997, kun KiPa oli hopealla. Tästä alkoi viiden vuoden mitaliputki, joka toi himoitun Suomen mestaruuden ensimmäistä kertaa vuonna 1999 ja temppu toistettiin vuotta myöhemmin. Viimeisin mitali ja mestaruus on vuodelta 2005. Yhteensä Kiteellä on kasassa kolmen mestaruuden lisäksi kolme hopaa ja yksi pronssi.

Meineillään on upea putki, jolle ei loppua näy ja jota Kiteen Pallo juhlistaa ylpeänä perjantain kotiottelussaan Hyvinkään Tahkoa vastaan.

Vastaa