18.7.2019. KiPalle kirvelevä kostea tappio liki kolmen tunnin ottelussa. KiPa oli jokaisella jaksolla jo niskan päällä, mutta niin vain Pattijoki tasoitti jaksot kolme kertaa: KiPa – PattU k1 – 2 (4 – 4, 4 – 4, s1 – 1, k2 – 3)

Rantakentällä oli tyyni, lämmin mutta märkä keli ja katsomoon oli saapunut vain 684 pesäppallon ystävää. Katsomista kyllä riitti liki komen tunnin ajan, mutta illan huipennus kääntyi harmittavasti vieraiden voittoon.

Katso myös kuvat ottelusta (lisää perjantaina…)

Kotiutuskilpailun viimeisessä parissa voitto ratkesi vieraille kun Miikka Matikan lyömä maapallo lipsahti viisi juoksua iskeneen KiPan ykköspalkitun Valentin Ikosen näpeistä ja Jan Hankala syöksyi kotiin 2 – 3. Pattijoen ensimmäinen ja neljäs pari onnistuivat myös: Topi Kosonen – Jere Achren merkatulla välilyönnillä ja Marko Nikula – Harri Kolehmainen komealla kumuralla.

KiPan kotareissa jo viisi ja neljä juoksua ottelussa iskeneet, ykkös- ja kakkospalkitut Valentin Ikonen ja Ville Liukku epäonnistuivat ensimmäisissä pareissa. Kolmannessa ja neljännessä parissa Sami Mikkolanaho kotiutti merkkaamattomalla välilyönnillä Jesse Eskelisen ja Hannes Pekkinen myös välilyönnillä Topi Hurskaisen. Viimeisessä KiPan parissa Samu-Kalle Varosen viimeinen lyönti lensi kopiksi kolmoskopparille.

Valentin Ikosen viisi lyötyä ja Ville Liukun neljä lyötyä juoksua riittivät vain yhteen sarjapisteeseen

KiPan ykköspalkittua Valentin Ikosta (5 lyötyä, 9/13 KL) tappio kirveli niin pirusti:

– No joo, olisin paljon mieluummin lynyt vain yhden juoksun ja onnistunut sitten kotareissa. Harmittaa tosi paljon, sillä paras asia pesiksessä on voittaa tasaisia otteluita, sanoi Ikonen.

Pattijoen ykköspalkittu Jari Törmänen (6 lyötyä, 9/12 KL) oli ylpeä koko joukkueensa puolesta:

– Tosi ylpee olen koko joukkueen puolesta. Joka kerran jakson alkuun oltiin häviöllä, mutta noustiin tasoihin. Tasiteltiin loppuun asti, kertoi Törmänen.

Pattijoen pelinjohtaja Jussi Haapakoski antoi tunnusttusta vastustajalleen:

– Kotijoukkue löi todella hyvin, vaikka meidän ulkopeli oli ihan hyvää. Kaveri löi palloa väliin ja teki pienilä tilannetta. Tosi pitkän sisävuoron KIPa pelasi toisella jaksolla 4 – 1 johtoasemassa, mutta päästiin nousemaan siitäkin tasoihin. Hyvillä lyönneillä ja toki kaverin virheilläkin, kertasi Haapakoski.

– Lyheni kotimatka huomattavasti tämän myötä, huokaisli Haapakoski lopuksi.

KiPan pelinjohtaja Raimo Bragge oli syystäkin harmisaan:

– Pienestä on kiinni, kuten niin monen ottelun jälkeen. Lyheni taas kerran yöunet minulla. Pelattiin hyvää sisäpeliä, haastettiin kaveria, mutta ulkopelissä päästettiin kaveri kiinni. Voittavat suoritukset ulkona puuttuivat. Toisen jakson lopussa oli kolmanen palon paikkoja, mutta ei vaan käytetty niitä. Kotarit päättyivät virheeseen kuten muutkin jaksot, tiivisti Bragge.

Avausjakso tasaistakin tasaisempi

Avausjakson kärkilyönnit menivät tasan 20 – 20 (42 % – 54 %), kolmostilanteet 8 – 9 ja kotiutukset 4/8 – 3/7, kun PattU sai yhden vapaataivaljuoksun.

PattU voitti hutunkeiton ja valitsi aloittavan sisävuoron. KiPa Kuitenkin poltti kärkietenijät jo kakkospesälle ja tuli hyvin tasoittavalle sisävuorolleen. Heti kärjestä Sigvart – Hurskainen – Varonen pestä täyteen ja paloton ajolähtö Pekkiselle. Näpystä kuitenkin risti kotiin, mutta jatkoajoista Valentin Ikonen kotiutti kahdesti. Ensin ykkösrajanäpystä heiton mennessä ohi kotipesän Topi Hurskainen toi 1 – 0 ja viimeisellä pallo väliin niin että Samu-Kalle Varonen toi 2 – 0. Ykkös-kakkostilanteessa Ville Liukku vaihtoi ensin näpyllä kärjen kolmoselle ja sitten pallo väliin ja Hannes Pekkinen toi jo 3 – 0 KiPalle.

Toiseen alkavalla Pattijoen etenijöistä oli jo tullut kaksi ristiä taululle kun Paavo Pelto sai vaihdettua ajolähdön Jari Törmäselle. Pallo linjaan ja kolmas palo olisi jo tullut, mutta pallo sirvahti Ville Kotron räpylästä ja Miikka Matikka toi 3 – 1. Viimeisellä loistava rannekääntö kolmospuolelle ja pallo läpi niin että Topi Kosonen ja Paavo Pelto toivat tasoituksen 3 – 3. Keski-Koukkarille vielä pesät täyteen, mutta Liukku nappasi väärällä kärpäsen Törmäsestä kärpäsen kolmoselta.

KiPan tasoittavalla nähtiin 2/12 kärkilyöntiä ykköselle – eikä muuta. Kolmannen alkava oli Pattijoelta samaa tasoa, mutta kolmanne tasoittavalla KiPa meni jälleen johtoon. Paloton ajolähtö Ikoselle tuotti kärpäsen kolmoselta ja vaihdosta välipalon, mutta seuraava lyöjä Ville Liukku löi merkkaamattomalla välilyönnillä Samu-Kalle Varosen tuomana KiPalle 4 – 3.

Ville Liukku löi ja Topi Hurskainen syöksyi KiPa 4 – 3 johtoon

Viimeisen vuoroparin tasoittavalla KiPa laski Pattijoen kakkoskärjestä tilanteen päälle ja Liukulta lipsahti toinenkin väärä syöttö niin että Harri Kolehmainen sai kävellä 4 – 4 tasoituksen vieraille. Törmäselle vielä yhden palon ajot, mutta Elmeri Purmonen poltti näpystä Kallion kotiin ja Matikka irtosi väärällä kolmoselta.

Toisen jakson 4 – 1 johto ei riittänytkään

KiPa olisi ansainnut tilastojenkin valossa toisen jakson voiton tehden tuplasti kolmostilanteita Pattijokeen verrattuna: kärkilyönnit vielä tasaisesti 24 – 22 (53 % – 56 %), mutta kolmostilanteet 14 – 7 ja kotiutukset 4/13 – 4/6.

Toisen jakson alkavalla KiPa rakensi hyvin yhden palon ajot Ikoselle. Keskinäpystä kuitenkin toinen palo kotiin. Jatkoajoista Ville Liukun hyvällä koukkunäpyllä Topi Hurskainen toi selvästi 1 – 0. Heitto vielä ohi kotipesän, eikä Varosen syöksymä toinen juoksukaan kaukana ollut.

Tasoittavalla PattU sai kahden palon ajot Jari Törmäselle, joka löi merkistä väliin ja Timo Kallio toi tasoituksen 1 – 1.

Toisen alkavalla KiPa sai palottoman ajolähdön Pekkiselle, jonka lyönnillä Sigvartille haavat kotiin. Vaihto keskisaumasta onnistui ja Valentin Ikonen iski samasta kohdasta Topi Hurskaisen tuomana 2 – 1. Jatkoajot Liukulle, mutta tuloksena kaksi paloa.

Tasoittavalla Pattijoki kuumeni sateen kiihtyessä siitä, että Kolehmaisen välilyönnillä jäi juoksu syntymättä kun kakkoskoppari Lassi Vasarainen teki sitä ennen kolmannen palon Kososesta kakkoselle.

Pattijoen turpakäräjät kun ykköseltä irronnut Topi Kosonen paloi kakkoselle ennen juoksun syntymistä kotiin

Kolmas vuoropari oli juoksuton. Neljännen alkavalla KiPa sai palottoman ajolähdön Pekkiselle. Näpystä risti kotiin, mutta jatkoajoista Valentin Ikonen löi väliin ja Topi Hurskainen toi 3 – 1. Aikalisän jälkeen myös Ville Liukku pisti pallon väliin ja Samu-Kalle Varonen toi jo 4 – 1. Mikkolanaholle ja Eskeliselle vielä ajolähdöt, mutta niistä ristit kotiin. Toisella lyöntikerroksella Ikonen vaihtoi vielä Pekkisen kaksi pesänväliä kolmoselle, mutta viimeisenä lyöjänä Liukku ei onnistunut enää lisäjuoksuja tekemään.

Viimeisen tasoittavalla Pattijoen Paavo Pelto löi takatilanteessa pallon väliin ja Timo Kallio toi kavennuksen 4 – 2. Yhden palon ajolähdöstä Jari Törmänen löi samaan paikkaan kakkoskopparin eteen ja Miikka Matikka toi jo 4 – 3. Törmänen vaihtoi vielä kärkeen kolmoselle välipalon hinnalla. Kahden palon ajolähdöstä Keski-Koukkarin veto kopiksi ja pesät tyhjiksi. Kallio, Matikka ja Kosonen saivat kuitenkin vaihdettua vielä pesät täyteen ja Paavo Pelto kotiutti samassa vuoroparissa jo toisen juoksun kun ykkösrajanäpyllä Timo Kallio toi tasoituksen jakson 4 – 4.

Supervuoroparikin tasan

Supervuoroparissa KiPa meni 1 – 0 johtoon vaikka jo neljän lyöjän jälkeen oli tullut kaksi ristiä kakkospesältä. Hannes Pekkinen vaihtoi näpyllä Samu-Kalle Varosen kakkoselle ja etutilanteessa Valentin Ikonen käänsi pallon läpi auki ammottaneelta kakkospuolelta. Valitettavasti pallo löytyi Päätyeenlahden rannasta niin nopeasti, että vain Samu-Kalle Varonen ehti kotiin ja takapesät jäivät täyteen. Pesät täyttivät Mikkolanaholle, mutta tappikumuran yritys jäi etumiehelle kopiksi eikä lisäjuoksuja saatu.

Superin tasoittavalla PattU sai palottomat ajot Topi Kososelle, mutta merkkaamattomasta välilyönnistä Topi Hurskainen suolasi Hankalan kotiin. Vieraiden ehdoton ykköspelaaja, kuusi juoksua lyönyt kokenut jokeri Jari Törmänen yritti kotiutusta näpyllä ja varma risti näytti tulevan, mutta pallo lipsahtikin lukkari Liukun räpylästä ja Timo Kallio toi tasoituksen 1 – 1.

Timo Kallio toi onnekkaasti superin tasoituksen 1 – 1 pallon pudotessaVille Liukun räpylästä