11.7.2019 Pohjois-Karjalan toinenkin derby tasainen, mutta 1+2 lyöneen Puhtimäen johdolla JoMa oli parempi. KiPa – JoMa 0 – 2 ( 1 – 3, 0 – 2)

Kiteen Pallon ja Joensuun Mailan kesän toiseen paikallisderbyyn KiPa oli vaihtanut lukkariksi ja numerolle yksi Jesse Eskelisen ja Ville Liukku pelasi tutummin kotiuttajajokerina numerolla 11. JoMa voitti hutunkeiton ja valitsi sisävuoron. Rantakentällä ei saatu vielä 2000:n rajaa rikki, mutta 1746 katsojaa koleassa säässäkin katsomoissa oli.

Ottelun oli sangen tasainen, kolmostilanteet 12 – 15 JoMalle, mutta KiPalla ei ollut kotiutuksissaan onnea. Ansaitusti JoMan lukkari Juha Putimäki sai ykköspalkinnon myös lyötyään 1+2 juoksua ja 8/12 kärkkäriä. Myös KiPan lukkarin pelannut Jesse Eskelinen suoriutui hyvin ja JoMan tykkikaksikko Nimei & Rautiainen sai lyötyä vain yhden juoksun kahdeksasta kotiutustilanteestaan.

KiPan ykköspalkinnon sai Hannes Pekkinen (5/7 KL) myös hyvän ulkopelinsä ansioista. Kakkospalkinnon pokkasi Valentin Ikonen (3/6 KL). Parhaan ulkopelaajan palkinnon sai Ville Kotro, joka suolasi useita etenijöitä kotiin.

KiPa taisteli hyvin ensimmäisellä jaksolla pitäen JoMan kotiuttajajokerit Niemen & Rautiaisen nollilla. KiPan 1 – 1 tasoituksen löi Sami Mikkolanaho merkatulla välilyönnillä Jesse Eskelisen tuomana. Harmittavasti JoMa oli saanut 0 – 1 juoksunsa kun Simo Rahunen käveli vapaataipaleen turvin ensin kolmoselle ja Iiro Kuosan vapaalla lyönnillä juoksi kotiin. Loppunumerot 1 – 3 tulivat kolmannen vuoroparin alkavalla kahden palon tilanteessa Juha Puhtimäen viimeisellään takaa keskeltä läpi 1+1 juoksun arvoisesti.

Toisen jakso kaksi juoksua tulivat heti ensimmäisessä vuoroparissa. JoMa sai kärjestään palottoman ajolähdön Juha Puhtimäelle, jonka keskipompulla Samuli Tirkkonen toi 0 – 1. Jatkoajot Aleksi Rautiaisen kumura upposikin takakentälle ja Tuomas Jussila toi 0 – 2.

–  Meillä oli koko ajan hallinnan tunne, tilannetta saatiin hyvin. Kitee pelasi ihan hyvin, mutta takatilannepelaamisemme kesti hyvin. Pallo pyörii oikeaan suuntaan. Huono sää mutta siitä huolimatta porukkaa ihan hyvin, JoMan pelinjohtaja Juhani Lehtimäki kommentoi ottelua.

–  Ihan tyytyväinen olen ulkopeliin, mutta sisällä emme saaneet JoMan takatilannepelaamista tänään rikki. Yritimme kotiuttamista lyömällä kakkosluukkuun ja kolmosluukkuun. Yritimme vähän kaikkee, koetimme saada juoksuja isoilla ja pienillä lyönneillä sekä toisen jakson alkuun yllätyksellä, joka kuitenkin päättyi katastrofiin. Meillä on peli kasassa, ihan hyvällä mallilla mutta vastassa oli ihan hyvä joukkue. Ei hävitty omaa huonoutta vaan kaverin paremmuutta. Korjaamisen paikkoina lyhyistä emme saaneet kunnolla paloja ja se läpilyönti luiskahti, analysoi KiPan pelinjohtaja Raimo Bragge.

–  Harmittaa se ekanjakson ”Puten” läpäri kahdella palolla. Se oli hyvä lyönti, mutta ei sellainen saisi kahden palon tilanteessa mennä läpi. Vaihtotilannetta saimme hyvin purettua, takasta ei sitten vahingossakaan, Kiteen ykköspalkittu Hannes Pekkinen harmitteli.

–  Yksi hyvä lyönti ensimmäiselle jaksolle. Hyvä ilme oli porukalla ja ulkopeli parantuu koko ajan, suunta on oikea. Kaverille pitää antaa krediittiä, löivät vaihtotilanteessa hyvin, mutta meidän takatilanne piti hyvin, kertoi JoMan ykköspalkittu Juha Puhtimäki.

Ensimmäinen jakso tasaista mutta JoMa onnekkaampi

JoMan Konsta Piironen meni kärkeen ja Tuomas Jussilan välilyönnillä etupesät täyteen. Lauri Kivisen ohitusnäpyllä takapesät täyteen. Juha Puhtimäen kotiutuslyönnin haki Ville Kotro kopiksi ja haavat kotiin. Näpyllä kolmosvaihto ja Mikko Kemppainen täytti etupesätkin ajolähdöksi. Aleksi Rautiaisen pussinpohjalyönnistä Kotro poltti kotiin, Jatkoajot Juha Niemelle ja jälleen Kotron käsi kävi: toinen palo. Niemen vaihto onnistui ja Simo Rahuselle kolmas ajolähtö. Eskelisen taktisella väärällä Kemppaisesta kolmas palo kotiin!

Ensimmäisen tasoittavalla KiPan Eskeliselle haavat. Veli-Matti Sigvart vapaalla kärkeen, mutta Topi Hurskaisen näpystä risti kakkoselta. Samu-Kalle Varonen ja Hannes Pekkinen täyttivät pesät ajolähdöksi. Valentin Ikosen lyönti kopiksi Rahuselle ja Sigvartista haavat kotiin. Vaihto kolmospuolen välilyönnillä ja toinen ajolähtö Ville Liukulle, jonka ensimmäinen jäi Kemppaiselle ja Hurskaisesta risti kotiin. Viimeisellä koppi ja pesät tyhjiksi. Lassi Vasarainen löi itsensä kentälle, mutta Kotron lyönnillä haavat kakkoselle eikä KiPa enää tilannetta saanut.

Toisen alkavalla JoMan jokeri Samuel Tirkkoselle haavat, Rahuselle vapaataival. Henri Litmanen vaihtoi koukkunäpyllä etupesät täyteen ja Iiro Kuosan lyöntivuorolla kaksi asennotonta ja vapaataival kolmoselle. Vapaalla lyönnillä Iiro Kuosa löi keskelle väliin ja Simo Rahunen toi JoMalle 0 – 1. Kopilla kenttä tyhjäksi ja kärki Piironen pystärillä kärkeen. Jussilan keskinäpy poltteli ja etupesät täyteen. Kivisen vuorolla Eskelinen nappasi väärällä Piirosesta kärpäsen kakkoselta! Jussila kakkoselle mutta Kiviselle haavat. Puhtimäen vuorolla Varonen poltti Jussilan kolmoselle. Kemppaisen lyönti Vasaraiselle kopiksi ja Puhtimäestä haavat. Pekkinen poltti Kemppaisen ykköselle ja KiPa sisään.

Tasoittavalla KiPa lähti kärjestä. Eskelinen pystärillä kärkeen, Hurskaisen saumalyönnillä etupesät täyteen. Varonen näpytti takapesät täyteen ja Pekkinen pudotettiin ykköselle. Paloton ajolähtö Ikoselle, jonka viimeinen laittomaksi. Sami Mikkolanaho löi merkistä keskelle väliin ja Jesse Eskelinen toi tasoituksen 1 – 1. Myös vaihto välilyönnillä ja kolmas ajolähtö Liukulle. Viimeisellä niukasti laiton koukkunäpy. Ajot jatkuivat, Vasaraisen hermopallo linjaan ja niukasti kolmas palo kotiin.

Kolmannen alkavalla JoMan Tirkkonen kärkeen, Rahusen koukkunäpyllä etupesät täyteen. Litmasen lyönti Hurskaiselle kopiksi ja kärjestä haavat. Hämäläinen poltti Rahusen kakkoselle, Kuosa kopitti pesät tyhjiksi. Piironen kärkeen, Jussilan veto Kotrolle kopiksi ja ensimmäinen palo kakkoselta. Jussila kopilla pois, Kivinen ohitusnäpyllä ykköselle. Juha Puhtimäki näpytti kärjen kakkoselle ja viimeisellä pallo takaa keskeltä läpi 1+1 juoksun arvoisesti kun kunnarin edellä kotiin tuli Lauri Kivinen. Taululle 1 – 3 ja lyöjiä riittää. Kemppainen meni ykköselle ja Rahusen koppi pudotettiin. Kahden palon ajolähtö Niemelle, koppi Varoselle mutta heitto yli kotipesän ja haavat kotiin. Kopinnostolla kenttä tyhjiksi ja JoMa hakemaan vielä kärkeä yhden palon ollessa taululla. Lehikoinen meni ykköselle ja Piironen vaihtoi kakkosella, mutta kolmoselta kolmas palo.

Tasoittavalla KiPan Sigvart ja Varonen paloivat etutilanteessa, mutta Pekkisen ja Ikosen lyöneillä kahden palon ajot Mikkolanaholle. Mutta Hurskaisesta kolmas palo kotiin ja jaksovoitto jäi viimeisen vuoroparin varaan.

Viimeisen alkavalla JoMan Piironen paloi kakkoselle, mutta Jussila meni ykköselle ja Kivinen näpytti hänet kakkoselle. Yhden palon ajot Rautiaiselle, mutta Ikonen poltti Jussilan kotiin. Jatkoajoista Niemen veto Kotrolle ja kolmas palo kotiin.

Tasoittavalla KiPa kopitteli ensin muutaman miehen pois. Eskelinen vapaalla kärkeen ja Hurskainen hoiti jälleen etutilanteen. Varosen keskinäpyllä takapesät täyteen ja vapaalla lyönnillä koppi takakentälle ja risti kotiin. Sigvartille haavat ja Pekkinen rakensi ykkös-kolmostilanteen Ikoselle. Takatilanne toiseksi viimeiselle lyöjälle Liukulle, kova veto Kemppaiselle kopiksi ja pesät tyhjiksi. Liukun pakko mennä kentälle, mutta se ei onnistunut ja jakso JoMalle 1 – 3.

Ensimmäisen jakson kärkilyönnit 16 – 25 (46 % – 52 %), kotiutukset 1/7 – 3/10.

Toinenkin jakso tasaista mutta KiPa jäi juoksuitta

KiPa aloitti sisällä. Eskelisestä haavat, Sigvart pystärillä kärkeen. Hurskainen näpytti etupesät täyteen, Varonen vaihtoi kärjen kolmoselle välipalon hinnalla. Pekkinen näpytti pesät täyteen. Ajolähtö Ikoselle, kova veto Lehikoiselle, kotiin palo, mutta etenijä kolmoselle. Jatkoajot Liukulle, ensimmäinen 15 cm leveäksi kolmosjatkeelta. Viimeinen tappimiehelle kopiksi ja kolmas palo.

Tasoittavalla JoMan Piiroselle haavat, Tirkkonen ulkokentän sähläyksellä ykköselle. Jussilan kova kakkosluukkuun täytti etupesät ja Kivisen keskisaumalyönnillä paloton ajolähtö Juha Puhtimäelle, jonka keskipompulla Samuli Tirkkonen toi 0 – 1. Jatkoajot Aleksi Rautiaiselle, jonka kumuralla Tuomas Jussila toi 0 – 2. Ajot jatkuivat, Niemi löi kovaa kakkospuolelle, mutta Kotro pomppasi neljään metriin ja haavat kotiin. Viimeisellä risti Kivisestä kolmoselta ja ykköseltä Niemestä. Rahunen kopitti pesät tyhjiksi. Litmanen ja Kuosa saivat etupesät täyteen, mutta Lehikoisen veto Pekkiselle ja kolmas palo kolmoselta.

Toisen alkavalla KiPan Vasarainen meni kärkeen mutta kopittelun jälkeen kärki esiin. Eskeliselle haavat, Sigvart kärkeen. Hurskainen löi etupesät täyteen. Varosen koukkunäpyllä niukka palo kolmoselta, Topi kakkoselle. Ulkokentän avustuksella Samu-Kalle ykköselle. Pekkisen kovalla takapesät täyteen ja yllätysmerkillä veto Kuosalle, risti kotiin ja haavat kolmoselta. Pekkinen ykköselle, Ikosen veto Jussille ja kolmas palo.

Tasoittavalla JoMa rakensi heti kärjestään palottomat ajot. Puhtimäki löi, kova Hämäläiselle ja kotiin palo. Jatkoajot Rautiaiselle, Hämäläisen koppi ja kaksi paloa!

Kolmannen alkavalla KiPan Sigvart kärkeen, Ikosen kovalla etupesät täyteen. Vasaraisen ohitusnäpyllä paloton ajolähtö Liukulle, risti kotiin. Mikkolanahon kumuran haki syvältä Jussila kopiksi, toinen palo ja viimeinen laittomaksi.

Tasoittavalla JoMan lyönnit aloitti Kemppainen, joka meni kentälle. Rahusen näpystä risti kakkoselta ja Litmasen näpyn haki Eskelinen polttaen Rahusenkin kakkoselle. Lehikoinen meni ykköselle ja Hurskainen haki Piirosen vaihtolyönnin kopiksi. Viimeisellä Piironen kärkeen, Jussilan näpyllä etupesät täyteen. Kivisen näpyllä kärki jo kolmoselle ja kahden palon ajolähtö JoMan aikalisän jälkeen. Puhtimäen hermopallo Ikoselle ja kolmas palo kotiin.

Viimeisen alkavalla KiPan piti tehdä vähintään kolme juoksua. Hämäläisen jälkeen kärkeä esiin. Eskelinen pystärillä kärkeen. Hurskaisen varresta ensimmäinen palo kakkoselta. Varosen näpystä toinen palo kakkoselta ja Pekkisen näpystä kolmas palo kakkoselta.

Näin otteluvoitto JoMalle 0 – 2 (1 – 3, 0 – 2). Toisen jakson kärkilyönnit 12 – 15 (44 % – 55 %), kotiutukset 0/5 – 2/6.